Hlavní obsah

Na převozu mrtvých k pitvě chtěla pohřební služba vydělat, soud jí to zarazil

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Převoz mrtvého k provedení pitvy, stejně jako samotná pitva, jsou posledními úkony neodkladné zdravotní péče, které svým pojištěncům hradí zdravotní pojišťovny. Pohřební služba tak za přepravu nemůže žádat tržní ceny a účtovat je například záchrance, která o pitvě rozhodla.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Vyplývá to z rozsudku Krajského soudu v Ostravě, který letos v odvolacím řízení rozhodoval spor mezi třineckou pohřební službou a Územním střediskem záchranné služby Moravskoslezského kraje. Ministerstvo spravedlnosti rozsudek aktuálně zveřejnilo ve sbírce judikátů.

Pro pohřební službu může být takové „rito“ spíš pohromou. Pokud se ukáže, že nebožtík, pro kterého přijela, zemřel beze svědků, přivolaný lékař musí ze zákona poslat mrtvého na pitvu. A cena převozu na patologii a z ní se v takovém případě neřídí komerčním ceníkem pohřební služby, ale bodovými tabulkami zdravotních pojišťoven.

Majitel chtěl peníze, nakonec musel zaplatit za soud

Trpělivost s dotováním veřejné zdravotní péče došla před časem provozovateli třinecké pohřební služby Bohumíru Kukuczkovi. O částku zhruba 47 tisíc korun za převoz dvou těl, která v roce 2007 dopravoval z Třince do Fakultní nemocnice Ostrava a zpět, zažaloval přímo tamní záchrannou službu, jejíž lékař o pitvě rozhodl.

Okresní soud v Ostravě mu nejprve nárok uznal a přisoudil mu i penále za prodlení a zhruba 20 tisíc korun na nákladech řízení. Odvolací krajský soud však letos v srpnu rozhodl přesně opačně, žalobu zamítl, majitele pohřební služby nechal zaplatit náklady řízení a s pohledávkou jej odkázal na zdravotní pojišťovnu, u které byli nebožtíci pojištěni.

Záchranka: Konečně bude jasno

„Zdravotní péče hrazená z prostředků veřejného zdravotního pojištění zahrnuje mimo jiné též pitvu a dopravu k pitvě a zpět,“ uvedla předsedkyně soudního senátu Alena Macečková.

„Převoz na pitvu na základě výzvy lékaře provádějícího ohledání lze pak mít dle názoru soudu za nutnou a neodkladnou zdravotní péči pojištěnci,“ dodala.

Soud si musel poradit s výklady řady zákonů od občanského zákoníku přes zákon o veřejném zdravotním pojištění až po zákon o pohřebnictví. Z nich vyplývá, že lékař musí v některých případech pitvu nařídit, i když nevznikne podezření, že mrtvý zemřel násilnou smrtí, a stejně tak musí pohřební služba tělo bezodkladně převzít. Náklady však neúčtuje lékaři či pozůstalým, ale pojišťovně.

„Rozumím tomu, že pokud si pohřební služby komerčně účtují za odvoz těla dvacet korun za kilometr a pojišťovna jim zaplatí deset, jsou na tom bity. Za to ale záchranná služba nemůže,“ komentoval rozhodnutí soudu pro Právo mluvčí vítězného Územního střediska Záchranné služby Moravskoslezského kraje Lukáš Humpl.

Ten zároveň doufá, že rozsudek konečně učiní ve věci jasno a zabrání žalobám pohřebních služeb na záchranky i do budoucna. „My v to samozřejmě doufáme. Že to bude v této oblasti určitý precedens,“ dodal Humpl.

Pohřební služba: Dáme ústavní stížnost

„Oni jsou placeni zdravotní pojišťovnou, a jestli se jim zdají platby malé, je třeba, aby zatlačili na zdravotní pojišťovnu,“ podotkl také advokát Lumír Calábek, který záchranku u soudu zastupoval.

Podle tajemnice Svazu zdravotních pojišťoven ČR Vladimíry Těšitelové jsou platby za dopravu k pitvě dány bodovým systémem podle vyhlášky ministerstva zdravotnictví stejně jako všechny zdravotní výkony.

„Tato výše úhrady platí za předpokladu, že se jednotlivé zdravotní pojišťovny nedohodou s příslušnými subjekty jinak,“ dodala Těšitelová s tím, že konkrétní platby si pojišťovny vyjednávají individuálně.

Pohřebník Kukuczka nepovažuje svůj spor se záchrankou o peníze za převoz těl za uzavřený i přesto, že rozsudek je již pravomocný. „Ve věci jsem podal ústavní stížnost, uvidíme, jak to dopadne,“ řekl Právu Kukuczka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám