Hlavní obsah

Učitelé můžou na zvýšení platů zapomenout, dostali jen pár stovek

Právo, Marek Přibil

Na zvýšení platů o 500 až 1500 korun, které učitelům od Nového roku sliboval ministr školství Josef Dobeš (VV), budou moci učitelé nejspíš zapomenout. A pokud se to stane, půjde o naprosté výjimky.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Průměrné navýšení bude 750 korun,“ tvrdil Dobeš v listopadu. Podle některých oslovených ředitelů škol si však kantoři od ledna většinou polepšili jen o 200 až 300 korun. Nadto budou často žít do dubna v nejistotě, zdali nepřijdou o osobní ohodnocení. Až tehdy se totiž ředitelé dozvědí, kolik peněz budou mít pro letošek k dispozici.

Přitom všichni pedagogové včetně nekvalifikovaných měli dostat od ledna v tarifech, tedy závazně, přidáno 500 až 1500 korun. Přesně to mnohokrát sliboval ještě loni na podzim Dobeš.

U normálních kantorů, vysokoškoláků, jde o úplně zanedbatelné přidání. V řádu 200 až 300 korun
Markéta Olbertová, ředitelka ZŠ

Nikdy neopomněl vyzdvihnout, že pro učitele vymohl pro letošek čtyři miliardy korun navíc do tarifů. V prosinci pak vláda nařízením nové tarify schválila.

„Ano, nové platové výměry už naši učitelé dostali,“ řekla ve čtvrtek Právu Markéta Olbertová, ředitelka brněnské ZŠ Gajdošova. Dodala ale, že zvýšení se nejvíc týká vychovatelek, jež se nově dostaly do stejné platové tabulky jako kantoři.

Olbertová podotkla: „Ale u normálních kantorů – vysokoškoláků, na rozdíl od vychovatelek – jde o úplně zanedbatelné přidání. V řádu 200 až 300 korun. U těch, kteří mají praxi kolem dvaceti let, je to částka asi kolem 350 korun.“

Podle ředitelky rozhodně učitelé v průměru 500 korun navíc na výplatních páskách od ledna nenajdou.

Šťastlivcům se platy zvýší i o tři tisíce

Dobeš od šéfa financí Miroslava Kalouska (TOP 09) loni žádal na zvýšení tarifů čtyři miliardy. Ty ale nedostal a Právu tehdy sdělil, že je ušetří například seškrtáním investic či propouštěním úředníků ve vlastním resortu.

Tomu ale nevěřily školské odbory. I ředitelé škol zatím netuší, jaké budou mít rozpočty. To se dozví od zřizovatelů až v průběhu března či dubna.

„Já vám to řeknu takto, nemáme rozpočet, odevzdávali jsme teprve podklady zřizovateli. Ale platové inventury mají značný nárůst, učitelé si tedy opravdu finančně polepšili. Ty částky se velmi liší. Když si porovnáte tabulky, na nejnižším stupni jde o desetikoruny, kolem stovky. Mám ale i několik učitelů, kterým se plat vyšplhá i o dva až tři tisíce korun,“ řekl Právu ředitel pražské ZŠ Gutova Jiří Voneš.

Doplnil, že jim musí zaručit nárok z tarifu. „Protože růst je velký, tak když na tarify nedostanu peníze, nebudu mít prostředky na nenárokové složky platů, tedy na odměny,“ upozornil.

Věkový automat kantorů skončil

Vládní nařízení od ledna zrušilo automatické odměňování učitelů podle věku, proti čemuž protestovaly školské odbory. O zařazení učitelů do příslušné platové stupnice by už tedy neměla rozhodovat délka praxe, tedy i zkušenost, ale ředitel školy.

Současně ale Dobeš ředitelům rozeslal metodický pokyn, aby letos při této změně peníze rozdělili střízlivě, i s ohledem na délku praxe.

Šéf školských odborů František Dobšík už dříve upozornil, že ředitel by mohl od ledna učitelům s mnohaletou praxí teoreticky snížit plat na nástupní 20 tisíc. Někteří by tak prý mohli přijít třeba o 4500 korun. Učitelé s diplomem budou od ledna také zařazeni ve stejné platové tabulce jako nekvalifikovaní.

Předloni přidal Dobeš kantorům 2,1 miliardy výhradně na nástupní platy mladých kantorů, takže jejich hrubý základ vyskočil ze 14 500 korun na 20 tisíc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám