Hlavní obsah

Česko je v jaderné bezpečnosti třetí nejlepší na světě

– Washington

Česká republika je třetí zemí na světě co se týče zajištění bezpečnosti jaderného materiálu. Rakousko, které často kritizuje jadernou energetiku v ČR, skončilo páté. Žebříček 32 zemí, které mají jaderné zbraně či disponují jaderným materiálem, vydala americká nevládní organizace Iniciativa za omezení jaderné hrozby (NTI).

Foto: Profimedia.cz

Jaderný reaktor

Článek

Nejbezpečněji je jaderný materiál zajištěn v Austrálii, následují Maďarsko a Česká republika. Čtvrté je Švýcarsko a páté Rakousko.

Spojené státy se s Belgií dělí o 13. místo, Rusko je 24. Nejhůř v hodnocení dopadly Severní Korea, Pákistán, Írán.

Spolupředseda NTI, dlouholetý americký demokratický senátor Sam Nunn prohlásil, že seznam je založen na velkém množství ukazatelů včetně úrovně fyzického zabezpečení jaderného materiálu, jeho objemu, množství objektů, kde je uchováván, na politické stabilitě dané země, ale i na úrovni transparentnosti a míře korupce.

Česká republika se dostala do skupiny devíti států, které jsou hodnoceny nejlépe a z možných 100 bodů jich získaly alespoň 80.

Nejvyšší počet bodů Česko získalo za kontrolu a zabezpečení jaderného materiálu a také související legislativu. Ztratilo na zajištění fyzické bezpečnosti jaderného materiálu při přepravě a politické stabilitě.

Žebříček nezpečnosti jaderného materiálu
pořadízeměindex
1.Austrálie94
2.Maďarsko89
3.Česká republika87
4.Švýcarsko86
5.Rakousko85
6.Nizozemí84
7.Švédsko83
8.Polsko82
9.Norsko81
10.Kanada, Německo, Velká Británie79
...
30.Írán46
31.Pákistán41
32.KLDR37

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám