Hlavní obsah

Za pokus o uplácení asistenta poslance Babáka padly peněžité tresty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trojice libereckých podnikatelů, kteří se loni pokusili uplatit asistenta poslance Michala Babáka (VV), byla odsouzena za nepřímé úplatkářství. Muži se snažili získat dotaci pro soukromou vysokou školu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Michal Babák (VV) ve Sněmovně

Článek

O vyhotovení trestního příkazu informoval server Aktuálně.cz s odkazem na mluvčí soudu na Praze 1 Michaelu Wenzlovou. Podle serveru dostal jeden z odsouzených Jiří Zeronik od soudu pokutu 100 000 korun.

"Trestní příkaz ještě nebyl doručen všem stranám. Do té doby se soud k případu nebude vyjadřovat," uvedla mluvčí. Nikdo z účastníků výši trestu nechtěl potvrdit, justiční orgány uvedly jen to, že byl trest vynesen. Vydat trestní příkaz je možnost soudce, jak ukončit spor bez projednání obžaloby v hlavním líčení.

"Soud nezměnil právní kvalifikaci, jak jsme ji přednesli. Padly různé tresty, mimo jiné i peněžité," uvedla Obvodní státní zástupkyně Šárka Pokorná.

Nechtěl jsem uplácet, tvrdí jeden z odsouzených 

Rozhodnutí není pravomocné a aktéři kauzy se mohou odvolat. Bývalý liberecký zastupitel za ODS Zeronik hodlá tuto možnost využít, pokutu za nepřímé uplácení potvrdil. "Rozhodl jsem se, že podám proti tomu odpor. Chci, aby se případ dostal před soud, abych mohl dokázat svou nevinu," řekl serveru.

Zeronik od samotného zatčení tvrdí, že uplácet nikoho nechtěl. Naznačil rovněž, že se stal spíše obětí komplotu. Na rozdíl od Zeronika žalobci s odvoláním stále váhají, uvedl server. V kauze podle dřívějších informací televize Nova dále figurují liberečtí podnikatelé Josef Šlechta a Milan Hnilica.

Zpráva o uplácení Babákova asistenta přišla loni v srpnu, tedy v době, kdy v centru zájmu médií a policie stál právě poslanec a ekonomický expert VV Babák. Vysvětloval tehdy, kde vzal milióny na sponzorování VV, když sám splácí miliónové hypotéky za vlastní nemovitosti.

Přímluva za 15 miliónů

Případ ohlásil Babákův asistent Šimon Stejkoza, který obvinil trojici mužů, že mu nabídli za "přímluvu" na ministerstvu školství 15 miliónů korun. Resort totiž ovládá Babákův stranický kolega Josef Dobeš. Celková dotace měla činit 250 miliónů korun.

Zeronik figuruje ještě v další trestní kauze. Policie jej spolu s jeho někdejším nadřízeným - bývalým libereckým náměstkem Pavlem Krenkem a exprimátorem Jiřím Kittnerem viní z machinací s pozemky, napsal server.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám