Hlavní obsah

Papež jmenoval Dominika Duku kardinálem

Řím
Aktualizováno

Papež Benedikt XVI. v pátek během mše ve Vatikánu nominoval 22 nových kardinálů. Je mezi nimi i osmašedesátiletý pražský arcibiskup Dominik Duka.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Arcibiskup pražský Dominik Duka

Článek

Hodnost Duka převezme ve Vatikánu v polovině února.

"Je to více pozice Prahy než Duky," glosoval  s úsměvem své jmenování Duka, který připomněl, že v minulosti pocházeli čeští kardinálové z Prahy či Olomouce.

Řekl, že jeho vztah k papežovi je dobrý, a myslí, že je tomu i opačně. Soudí tak ze vzájemných setkání.

Klaus jmenování přivítal i ocenil

"Jsem rád, že Benedikt XVI. dal tímto jmenováním jasně najevo, koho si přeje mít v této těžké chvíli tak rozporuplného světa po svém boku v nejvyšší církevní hierarchii," uvedl v blahopřání Dukovi prezident Václav Klaus.

Kardinálem je také Miloslav Vlk, nemůže se ale účastnit volby papeže, protože v květnu oslaví 80. narozeniny. Papeže mohou volit jen kardinálové mladší 80 let. Volba, tzv. konkláve, probíhá vždy po smrti či odstoupení předchozího papeže. Účastní se jí maximálně 120 kardinálů, kteří mezi sebou vyberou nového papeže.

Od roku 1998 působil Duka jako biskup Královéhradecké diecéze. V roce 2010 se stal pražským arcibiskupem, nastoupil po Miloslavu Vlkovi, který v této pozici už dva roky přesluhoval. Arcibiskupové slouží do 75 let.

Od roku 2010 stojí Duka v čele České biskupské konference.

Dominik Duka
Vlastním jménem Jaroslav Duka se narodil 26. dubna 1943 v Hradci Králové. Jeho otec byl důstojníkem, který za 2. světové vláky uprchl přes Itálii a Švýcarsko do Anglie, kde se v řadách Československé zahraniční armády zúčastnil protinacistického odboje. Po Únorové revoluci byl v 50. letech s dalšími důstojníky západní fronty vězněn.
Základní vzdělání nabyl Duka v Hradci Králové, studia na Gymnáziu J. K. Tyla pak dokončil maturitou v roce 1960. Komunistický režim mu ale kvůli nevyhovujícímu kádrovému posudku zamezil v dalších studiích a Duka nastoupil v hradecké továrně ZVÚ. Tam po dva roky pracoval, poté zahájil dvouletou povinnou vojenskou službu.
V roce 1965 byl na odvolání přijat ke studiu na Cyrilometodějské bohoslovecké fakultě v Litoměřicích. O pět let později byl vysvěcen kardinálem Štěpánem Trochtou na kněze.
Již jako bohoslovec vstoupil do ilegálního dominikánského řádu a přijal své řádové jméno Dominik. V roce 1972 složil v dominikánském řádu takzvané slavné sliby.
Po svém vysvěcení na kněze vykonával službu po pět let v různých farnostech. V roce 1975 však došlo k zásadnímu zlomu v jeho životě, kdy mu byl odebrán státní souhlas k duchovní správě, tudíž zakázána kněžská činnost. Duka se však nadále angažoval v křesťanském životě a stal se aktivním činitelem církevního podsvětí. Svým působením si vysloužil pozornost tajné policie a vězení.
Pracoval jako rýsovač v továrně Škoda-Plzeň. Intenzivně však potají pracoval nadále pro svůj řád a prohluboval si své znalosti. Během osmdesátých let byl v dominikánských i církevních kruzích již uznávanou osobností, pomáhal například založit tajné řádové studijní středisko, na celém území tehdejšího Československa organizoval činnost mladých katolíků, spolupracoval se zahraničím.
V roce 1981 byl odsouzen na 15 měsíců vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám