Hlavní obsah

ČSSD svolává další mimořádnou schůzi, tentokrát kvůli fondům EU

Novinky, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Situace je podle předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky opravdu mimořádná, jelikož vláda skončila s vyšším schodkem, protože EU pozastavila platby z fondů EU pro ČR. ČSSD proto chce na problémy s čerpáním peněz z EU v době nastupující krize výrazně upozornit a svolat mimořádnou schůzi Sněmovny. Bývalý eurokomisař Vladimír Špidla (ČSSD) upozornil, že nad ČR visí hrozba ztrát peněz z EU.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka na programové konferenci své strany

Článek

Sobotka v pátek na tiskové konferenci připomenul, že kvůli pozastavení plateb z EU, k čemuž Evropská komise přistoupila kvůli chybám při čerpání prostředků z fondů, se finální deficit rozpočtu zvedl o osm miliard proti plánu.

„Neřešení těchto problému na vládní úrovni může vést k zastavení čerpání všech prostředků z EU. Pan Nečas by měl začít jednat. Oni se tváří jako by to byl až na 20. místě v pořadí. V dnešní situaci jsou tyto peníze jediné, které mohou pomoci s ekonomickým růstem nebo omezením nezaměstnanosti,“ řekl Sobotka.

Podle něj by se měla vláda jasně vyjádřit, jak hodlá problémy řešit a jak zlepší strategii pro čerpání z eurofondů. ČSSD se proto rozhodla dát premiérovi Petru Nečasovi (ODS) dostatek prostoru k vyjádření na mimořádné schůzi, kterou má její poslanecký klub svolat. „Chceme na toto výrazně poukázat,“ dodal Sobotka.

Špidla: Jako komisař jsem už toky miliard zastavil, hrozí to i ČR

Špidla zdůraznil, že situace je skutečně vážná, jelikož za celou dobu od roku 2007 se podařilo odčerpat pouhých 16 procent z celkové částky kolem 656,6 miliard korun. Prostředky přitom mají být vyčerpány do roku 2013. A nejde jen o neefektivnost, ale i o chyby, které mohou podle něj vést až k zastavení operačních programů.

„Hrozí úplné zastavení peněz. Šetření Evropské komise prokázalo, že náš auditní systém neodpovídá standardům EU. Není nezávislý. Například se zjistilo, že ten, kdo řídí projekt, tak schvaluje plat šéfa auditní jednotky. Pokud to nezměníme, je velká pravděpodobnost, že o peníze přijdeme,“ řekl Špidla. Poznamenal, že sám v roli eurokomisaře některým zemím čerpání miliard zastavil.

Vládě na závěr doporučil, aby sama zastavila pochybné operační projekty a žádosti o peníze přesunula na jiné - osvědčené a úspěšné, jako jsou například regionální rozvojové programy. Ty spadají pod správu krajů, které ovládá po celé zemi právě ČSSD. Ale ani ty se nevyhnuly kritice ze strany Evropské komise. Například Středočeský kraj byl kritizován pro nedostatek kontroly, v Ústeckém kraji si zase radní poslal malou domů. [celá zpráva]

Mimořádná schůze se zřejmě konat nebude, jelikož ji pravděpodobně koalice stejně jako téměř vždy zastaví hned z kraje tím, že odmítne program jednání. Před tím ale budou mít funkcionáři prostor se k tématu vyjádřit.

Reklama

Výběr článků

Načítám