Hlavní obsah

Na úterní orkán nedošlo, vítr zmírnil výběžek vyššího tlaku vzduchu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poryvy větru dosahující rychlosti až 110 kilometrů v hodině, což odpovídá síle mohutné vichřice, zasáhly v noci na středu především hřebeny Jeseníků a Beskyd. V ostatních oblastech vítr nenabyl nebezpečných rozměrů. Podle meteorologů se frontální systém zmírnil vlivem výběžku vyššího tlaku vzduchu.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Výběžek vyššího tlaku vzduchu probíhá vždy mezi dvěma frontálními systémy, a právě na ty je silný vítr vázán. Výběžek vyššího tlaku vzduchu však jevy zmírnil,“ vysvětlil Novinkám meteorolog Petr Dvořák z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Dagmar Honsová z Meteopressu k tomu doplnila, že frontální systém se přehnal poměrně rychle, a proto nenapáchal příliš škod.

Ve středu v dopoledních hodinách vanul na většině území už jen mírný vítr. V závěsu za mírnou frontou se však od západu do Čech žene další frontální systém, který bude podle Honsové mnohem silnější než ten úterní.

„Britové ho pojmenovali Andrea,“ poznamenala Honsová s tím, že prudké počasí postupuje k území ČR podobným způsobem jako před pěti lety ničivý orkán Kyrill.

ČHMÚ vydal varování, podle nějž může Andrea na hřebenech hor dosáhnout až rychlosti 130 kilometrů za hodinu, tedy i síly orkánu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám