Hlavní obsah

Evropské milióny pro záchranáře šly ve skutečnosti na komerční přístav

Český Krumlov

Kriminalisté stíhají pro pokus o podvod statutárního zástupce občanského sdružení Hladinová záchranná služba v Kovářově na Českokrumlovsku, které bylo údajně jen zástěrkou pro získání peněz z Evropské unie. Dotace 15,5 miliónu korun byla podle projektu určena na ochrannou hráz pro čluny záchranářů u Lipna, podle policie však místo ní vyrostlo soukromé komerční přístaviště.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Potápěči na Lipně. Ilustrační foto

Článek

Příslušníci Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK) však zasáhli dříve, než byly peníze vyčerpány. Na policejním webu to v úterý uvedl mluvčí policejního prezidia Jaroslav Ibehej.

Zástupce sdružení požádal v roce 2008 o dotaci z rozpočtu EU a ČR v souhrnné výši 617 000 eur (zhruba 15,5 miliónu Kč). "Obviněný ve své žádosti uvedl nepravdivé údaje, neboť deklaroval, že účelem dotace je vybudování ochranné hráze pro záchranné čluny. Jeho skutečným záměrem však bylo vybudování přístavu ke sportovním, rekreačním a komerčním účelům," sdělil Ibehej.

Sdružení dobrovolných záchranářů mělo podle policistů jen posloužit k získání milionové dotace. "Po dokončení stavby byla předstírána činnost fungující záchranné služby, ačkoliv přístav užívaly osoby v převážné většině nezpůsobilé k výkonu odborné záchranářské činnosti," řekl mluvčí policie. Údajní záchranáři nebyli k ochraně životů a zdraví lidí na Lipně vázáni žádnou zvláštní povinností nad rámec toho, co by musel podle zákona udělat každý občan České republiky.

Obviněný je stíhán na svobodě pro trestné činy pokusů o poškození finančních zájmů Evropských společenství a dotační podvod. V případě pravomocného rozsudku mu hrozí pět až deset let vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám