Hlavní obsah

TOP 09 chce rezignaci ministra školství Dobeše kvůli zastavení dotací EU

Novinky, jas
Aktualizováno

Ministerstvu školství a potažmo České republice reálně hrozí, že nedostane od EU kalkulované miliardy korun a bude muset pozastavit operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Evropská komise totiž při auditu zjistila chyby při zadávání veřejných zakázek. ČR může z programu čerpat až 53 miliard korun. Ministr školství Josef Dobeš (VV) by měl podle předsedy poslanců vládních TOP 09 a STAN Petra Gazdíka vyvodit z kauzy osobní odpovědnost.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Petr Nečas s ministrem školství Josefem Dobešem

Článek

„Jedná se o závažný problém České republiky. Na jeho řešení je tedy nezbytná spolupráce s dalšími úřady – s ministerstvem financí a ministerstvem pro místní rozvoj,“ uvedl náměstek pro evropské záležitosti Michal Zaorálek s tím, že jde prozatím o neoficiální zprávu. Resort nicméně očekává dočasné zastavení proplácení dotací a snaží se problém řešit.

„Evropská komise nás upozorňuje na nedostatky, které se staly v letech 2008 a 2009. Chci ubezpečit veřejnost, že se v žádném případě nejedná o zastavení programu jako takového,“ doplnil Zaorálek a dodal, že ministr Josef Dobeš (VV) již kvůli tomu požádal o schůzku s premiérem Petrem Nečasem (ODS).

Podle ministerstva se v podobné situaci v minulosti ocitlo i několik jiných českých operačních programů a nejde tedy o nic fatálního. Čerpání dotací na ministerstvu školství provázejí  dlouhodobě problémy a ČR mimo jiné i proto, že v čele sekce pro čerpání evropských fondů se za poslední dobu vystřídalo již pět jmen.

Gazdík žádá Dobešovu rezignaci, Bárta ho brání

"Pan ministr by z toho měl vyvodit osobní odpovědnost. Za rok a půl na ministerstvu nepředvedl takřka nic vyjma toho, že Českou republiku patrně připravil o velké množství peněz z evropských fondů," reagoval na kauzu Gazdík pro ČTK.

Podle předsedy poslanců VV Víta Bárty to Dobešova vina není. Zastavení dotací podle něj hrozí kvůli zadávání zakázek, které podle Bárty nespadalo do doby působení Dobeše, ale do doby spojené s bývalým šéfem sekce evropských fondů Janem Vitulou, současným předsedou jihomoravské TOP 09.

Podle ČT se ovšem vyšetřování Evropské komise datuje až do května letošního roku, tedy do doby Dobešova působení.

Gazík poukázal i na to, že v čele sekce řízení operačních programů EU vystřídal Dobeš už pět lidí. Někdejší personální šéf Bártovy detektivní agentury ABL podle Gazdíka "po stránce organizace personálií evidentně na ministerstvu naprosto selhává".

Je to daň za důvěru lidí ve VV, tvrdí Kalousek

"Považuji to za výsledek zcela nekvalifikovaného řízení, ba dokonce za výsledek naprostého nepochopení řízení nezbytných procesů čerpání ze strukturálních fondů. Jedná se o daň, kterou veřejnost platí za důvěru, kterou svěřilo subjektu s názvem Věci veřejné,“  okomentoval nynější stav ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Podle něj bude mít ministerstvo školství po obdržení oficiálního stanoviska Evropské komise dva měsíce na předložení připomínek. Výsledek auditu by měl být dostupný v lednu. Oba resorty budou na nápravě kooperovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám