Hlavní obsah

V pátek přijde zima, nasněží i v nížinách

Novinky, jas
Aktualizováno

Zima v pátek ukáže svou sílu a v souvislosti s přechodem frontálního systému očekávají meteorologové sněhovou nadílku i v nížinách. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal výstrahu před tvorbou sněhových jazyků a v horských oblastech i závějí. V pátek může na horách napadnout až 20 centimetrů sněhu, v nižších polohách do pěti centimetrů. Sněhu si lidé příliš neužijí, neboť již v neděli by měly teploty znovu stoupat až k osmi stupňům.

Článek

Výstražná informace platí od páteční třetí hodiny do třetí hodiny v noci na sobotu pro Karlovarský, Plzeňský, Jihočeský, Královéhradecký, Liberecký, Ústecký, Olomoucký a Moravskoslezský kraj.

"V pátek se budou během dne od 600 metrů nad mořem místy tvořit sněhové jazyky, na horách i závěje, a to zejména v Čechách," uvedli meteorologové. Sněžení doprovodí i vítr, který může v nárazech na horách dosahovat rychlosti přes 70 kilometrů v hodině.

Počátek roku bude deštivý

V pátek by mělo být oblačno až zataženo se sněžením či sněhovými přeháňkami a teplotami mezi nulou a čtyřmi stupni Celsia.

V sobotu bude od jihozápadu přibývat oblačnosti a vedle sněžení se mohou objevit i mrznoucí srážky. V noci teploty poklesnou na nulu až minus čtyři stupně, přes den se dostanou na minus jeden až tři stupně.

Zataženo by mělo být i v neděli, nicméně sněhové srážky se od západu budou měnit v dešťové a hrozí, že budou namrzat. Odpolední maxima očekávají meteorologové mezi čtyřmi a osmi stupni, přičemž na Moravě a ve Slezsku by mělo být kolem dvou stupňů.

Více oblačnosti s deštěm či přeháňkami by mělo být i od pondělí do čtvrtka. Teploty přes den budou kolísat v intervalu dvou až sedmi stupňů.

Reklama

Výběr článků

Načítám