Hlavní obsah

Letiště si zaregistrovalo ochrannou známku s Havlovým jménem

Právo, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Zatímco petice z popudu filmaře Fera Feniče již od 19. prosince, tedy den po úmrtí Václava Havla, vyzývá k přejmenování pražské Ruzyně na Letiště Václava Havla, státní akciová společnost Letiště Praha si v tichosti 23. prosince tuto slovní ochrannou známku v anglickém znění již zaregistrovala.

Foto: Profimedia.cz

Pražské letiště Ruzyně

Článek

Vyplývá to z národní databáze ochranných známek Úřadu průmyslového vlastnictví. Minulý pátek, tedy v den státního pohřbu exprezidenta, si ho nechala zaregistrovat státní firma Letiště Praha, a. s., jejímž jediným akcionářem je ministerstvo financí.

Celé znění ochranné známky je „Vaclav Havel Prague International Airport“ a vztahuje se na řadu služeb nabízených cestujícím v Ruzyni.

V seznamu výrobků a služeb se mj. uvádí, že známka může být použita pro obchodní činnost, reklamu, účetnictví, pro dopravu, rozvod elektřiny, vody, plynu a tepla, pronájem parkovacích ploch, služby týkající se provozu na letištích, ubytovací služby i pro hostinskou činnost.

V češtině je Letiště Václava Havla již registrováno ve formě webové adresy letistevaclavahavla.cz, kde lidé mohou podpořit Feničovu petici. Tu ke včerejšímu večeru podepsalo 68 tisíc lidí. Doménu vlastní reklamní a marketingová agentura Graffitti Networks, s. r. o.

Doménu drží Havlův spolupracovník

Držitelem registrace webové stránky www.vaclavhavel.cz, kterou využívá Kancelář Václava Havla, je jeho osobní tajemník v letech 1989–2003 Vladimír Hanzel.

Jednu ochrannou známku se jménem bývalého prezidenta má na své jméno zaregistrovánu i vdova po Havlovi Dagmar. Jde o název Václav Havel Library, tedy Knihovnu Václava Havla. Žádost o tuto ochrannou známku byla podána v červenci roku 2003, tedy pět měsíců po Havlově únorovém odchodu z funkce.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám