Hlavní obsah

Lessy se svou představou reformy policie u ředitelů tvrdě narazil

Právo, Jakub Troníček

Chvíli to vypadalo na velké usmíření, ale napětí mezi špičkami policie a resortu vnitra se tento týden vrátilo v plné síle. Za vším je bouřlivá porada policejního prezidenta Petra Lessyho se všemi klíčovými policejními šéfy z minulého pondělka, na které se podle zjištění Práva většina z nich postavila proti jeho představě o reorganizaci nejvyšších pater policie.

Foto: Petr Horník, Právo

Policejní prezident Petr Lessy

Článek

Právě tímto návrhem přitom Lessy začátkem prosince obměkčil do té doby neústupného ministra vnitra Jana Kubiceho, který tak přestal tlačit na jeho rezignaci.

Fakt, že prezident nemá pro svůj návrh vyjednanou podporu klíčových manažerů policie, ale šéfa resortu vnitra podle informací Práva natolik rozlítil, že je teď připravený materiál hodit prezidentovi na hlavu.

Reorganizace iniciovaná Kubicem má přitom podle původních dohod platit od začátku příštího roku a přinést měla především razantní úspory a zároveň zeštíhlení přebujelého byrokratického aparátu ve vedení policie, tedy přesun důrazu z kanceláří do terénu.

Jenže podle mnohých krajských policejních ředitelů Lessyho návrh ve skutečnosti nepřinese ani úspory, ani tolik potřebnou změnu filosofie.

„Nehledají cesty, jak šetřit, ale jak obsadit některé pozice svými lidmi. Reforma ve skutečnosti nespočívá v podpoře přímého výkonu, ale v přemalování štítů a kosmetických úpravách, které nic neřeší,“ řekl Právu pod podmínkou anonymity jeden z regionálních policejních šéfů.

Ti zároveň kritizují i záměr Lessyho razantně změnit dosavadní systém vedení policie. V současné době má totiž policejní prezident stejně jako jednotliví krajští ředitelé jednoho náměstka pro uniformovanou policii, jednoho pro lidi v civilu, tedy kriminálku, a jednoho pro ekonomiku.

Kubice bude chtít změnu

Prezidentův návrh, jehož znění má Právo k dispozici, tuto praxi až na ekonomického náměstka zcela mění. Počítá se vznikem funkce náměstka pro základní činnosti, který by měl pod sebou uniformovanou pořádkovou i dopravní policii, ale i neuniformovanou kriminálku a výkonné celostátní útvary, tedy např. protimafiánskou jednotku nebo protikorupční policii.

Náměstek pro speciální policejní činnosti pak má zodpovídat za zbylé útvary, zajišťující např. odposlechy nebo nasazování agentů, kriminalistický ústav, informatiku, dohled nad zbraněmi a potápěče. A podobně měla být podle původní dohody Lessyho s Kubicem organizována i jednotlivá krajská policejní ředitelství.

Jenže právě tato představa Lessyho je většině z jeho nejbližších podřízených trnem v oku. „Je to neuvážená změna. Takový systém tu nebyl nikdy a nic by to nepřineslo,“ nechal se slyšet další z regionálních policejních šéfů, který si nepřál být jmenován. Za Lessyho představu se podle něj otevřeně postavili jen tři manažeři z celkových zhruba třiceti.

A podporu mají podle všeho i u Kubiceho. „Ministr se zúčastnil porady, aby slyšel názor širšího vedení na návrh nové organizační struktury. A většina si přitom přeje, aby byla zachována návaznost vedení prezidia na vedení krajských ředitelství, stejně jako linie uniformované a neuniformované policie. Ministr bude po policejním prezidentovi požadovat, aby byly do návrhu tyto názory zapracovány,“ uvedl bez dalších podrobností Kubiceho mluvčí Pavel Novák.

Sám Lessy se k tomu včera nechtěl blíže vyjadřovat s tím, že žádnou oficiální reakci ministra zatím nemá. Zároveň upozornil, že představa o rozdělení vedení policie nikoliv podle uniformy, ale podle vykonávaných činností už se uvnitř policie diskutovala před dvěma lety.

Systém řízení policejního prezidia navíc podle něj může být odlišný od systému řízení jednotlivých krajských ředitelství.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám