Hlavní obsah

Rybí polévka od primátora se stala tradicí

– Praha

Velký zájem byl v sobotu o rybí polévku, kterou na Staroměstském náměstí rozléval primátor Bohuslav Svoboda. Pražané i cizinci si na ni vystáli dlouho frontu a došlo i na strkanici.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Pražský primátor Bohuslav Svoboda rozléval 24. prosince na Staroměstském náměstí v Praze rybí polévku.

Článek

Primátor zmínil, že se změnil význam akce: "V základu měl tento zvyk určitou charitativní úlohu, aby i ti chudí lidé a žebráci dostali o Vánocích nějaký dárek." Připustil ale, že dnes je to už více tradice, i když této příležitosti stále využívají bezdomovci. Odhadl, že polovina příchozích jsou Pražané, z nichž mnozí chtějí vychutnat tento sváteční den, a polovina cizinci.

"Říkali mi, že když uslyší, že polévku nalévá primátor hlavního města, nechtějí si to nechat ujít, je to pro ně zážitek," řekl novinářům primátor, který si odskočil od kotle v bílém kuchařském oblečení a čepici.

"Rybí polévka historicky k našim zemím patří," dodal ještě primátor.

Letos kuchaři pro zájemce chudé i bohaté připravili 3000 porcí rybí polévky. Dva tisíce jich rozdával primátor se svým týmem na Staroměstském náměstí a další tisíc tým starosty Prahy 1 Oldřicha Lomeckého na Václavském náměstí a na Kampě. Kuchaři připravili polévku podle staročeského receptu z rybích hlav, masa a zeleniny a zahustili ji krémem. V polévce prý je i trochu francouzského koňaku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám