Hlavní obsah

Na poslední cestě z Hradu zvonili lidé Václavu Havlovi klíči

– Praha • Aktualizováno

Česká republika se v pátek loučila se zesnulým prezidentem Václavem Havlem. V poledne proběhla v Chrámu svatého Víta bohoslužba, po ní bude ještě následovat pohřeb v rodinném kruhu. V poledne se v celé zemi pomyslně zastavil život a lidé uctili památku prezidenta minutou ticha.

Článek

14:23 - On-line reportáž Novinek.cz z pohřbu Václava Havla končí.

14:15 - Při vynášení rakve s ostatky Václava Havla lidé na Hradčanském náměstí spontánně tleskali a zvonili klíči.

Foto: Doležal Michal, ČTK

Na průčelí Národního muzea v Praze byl v den státního pohřbu Václava Havla pověšen velkoplošný portrét zesnulého exprezidenta.

14:10 - Oficiální pohřeb zesnulého prezidenta Václava Havla skončil. Ostatky budou převezeny do Strašnického krematoria, kde proběhne soukromý obřad.

Do Chrámu svatého Víta přicházejí americká delegace, vdova Dagmar, manželé Klausovi a dalšíVideo: Novinky

14:07 - Vojáci odnášejí rakev se zesnulým prezidentem. Znovu se rozezněly zvony.

Foto: Milan Malíček, Právo

Vojáci na Havlovu počest slavnostně vystřelí 21 salv z děl umístěných na Petříně.

14:05 - Obřad spěje k závěru, v chrámu zpívají přítomní hymnu, do toho zněly salvy z děl, která byla umístěna na Petříně.

Foto: Kamaryt Michal, ČTK

Vpředu zleva prezident Václav Klaus, vdova Dagmar Havlová a její dcera Nina Veškrnová, ve druhé řadě první zleva fyzioterapeut Pavel Kolář v pražské katedrále sv. Víta

14:00 - Skončil poslední projev v chrámu, který přednesl biskup Václav Malý. „Křížem Václava Havla byla sláva. Protože se stal známým, lidé si do něj promítali naděje, ale i zklamání. A to mu dávali silně najevo. Vzpomeňme na druhou volbu prezidenta. Dalším křížem mu byly i některé jeho vlastnosti a nemoc. Viděl jsem ho v posledních dnech a ocenil jsem jeho statečnost tváří v tvář smrti,“ zavzpomínal Malý. Poděkoval také všem slušným spoluobčanům, kteří v poslední době vyjádřili úctu k zemřelému.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Sirény a potlesk pro Václava Havla na Václavském náměstí v Praze Video: Reuters

13:54 - Zatímco projevům Schwarzenberga a Albrightové lidé shromáždění na Hradčanském náměstí zatleskali, Klausův proslov takto nereflektovali.

13:50 - „Málokdo byl více Čech než Václav Havel, ale hloubka jeho myšlenek promlouvala ke všem,“ uvedla ve svém projevu Madelaine Albrightová. Chrámem se rozezněl Svatováclavský chorál.

Foto: Stanislav Peška, Právo

Druhé nádvoří Pražského hradu zaplnili lidé, kteří se přišli naposledy rozloučit se zesnulým exprezidentem Václavem Havlem

13:49 - „Věděl, že pravda má i zúžený smysl, chápeme-li ji sebestředně, pak je příčinou sváru, proto k pravdě patří i láska, která nás vede k poslouchání jiných a pokoře. To je pravý smysl hesla,“ řekl Schwarzenberg.

13:48 - Se smutečním projevem vystoupil Havlův přítel a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg

13:42 - „Nejsme velký národ, a proto ani velkých postav nemáme na rozdávání, přesto jsme někdy dokázali, aby jejich dílo bylo zploštěno a znehodnocováno. Věřím, že Václava Havla nic takového nečeká, ale to už je jen na nás,“ řekl mimo jiné Klaus.

13:38 - Projev má Klaus.

13:35 - Duka přednesl modlitbu po přijímání: "Modleme se. Prosíme tě, všemohoucí Bože, za tvého služebníka Václava, který odešel z tohoto světa; ať je působením oběti, kterou jsme slavili, očištěn a zbaven hříchů, a při vzkříšení ať dosáhne plnosti věčných radostí. Skrze Krista, našeho Pána."

13:33 - Státní pohřeb Václava Havla se stal jednou z hlavních zpravodajských událostí pro přední zahraniční televizní společnosti, tiskové agentury a zpravodajské servery. Stanice jako CNN, Sky News nebo BBC World News smuteční akci věnovaly komentované přímé vstupy. Odvysílání celého pohřbu nabídla slovenská veřejnoprávní televize STV či Polská televize, živé vstupy do svého programu zařadila mimo jiné slovenská televizní stanice TA3 či Joj.

Foto: Stoyan Nenov, Reuters

Francouzský herec Alain Delon na pohřbu Václava Havla.

13:29 - Na symbolickém místě, u sochy svatého Václava na Václavském náměstí, se sešly stovky lidí. Většina z nich zamyšleně hleděla do svíček, kterých od neděle planou u sochy tisíce. Někteří se v tiché pietě neubránili slzám. Veškerá doprava na Václavském náměstí i v přilehlých ulicích se zastavila, lidé se připojili k pietní minutě ticha i na řadě dalších míst v hlavním městě.

13:25 - Začal obřad svatého přijímání. Hostii z rukou Duky přijala mezi jinými i vdova Dagmar Havlová.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Několik stovek lidí drželo minutu ticha za Havla u plzeňské katedrály.

13:22 - Modlitbu „Otče náš“ uvedl Duka slovy: „Pomodleme se modlitbu, kterou se i Václav modlil vězení a modlí se ji tisíce statisíce vězňů v útisku i dnes.“ Modlitbu se v chrámě modlili přítomní latinsky, poté následoval znak pokoje projevený podáním rukou. Duka obešel všechny přední hosty.

13:13 - Několik desítek lidí drželo minutu ticha také před kladenskou radnicí. "Při pietě například zastavilo jedno auto, řidič vystoupil a držel také minutu ticha. Jiní řidiči ale pokračovali v jízdě dál," popsal mluvčí radnice. K pietě se mohli připojit rovněž řidiči autobusů ČSAD Kladno, kteří to podle ředitele Ludomíra Landy neměli nařízené ani zakázané. Zastavila se naopak městská hromadná doprava v Mladé Boleslavi. Minutu ticha dodrželi také pracovníci automobilky Škoda.

12:57 -  V Chrámu svatého Víta začala slavnost eucharistie.

12:48 - Duka vyzval ke společné modlitbě.

12:43 - Duka připomněl Havlovu návštěvu katedrály před 22 lety a srovnal ji s dnešním posledním rozloučením.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Nejbližší pozůstalí

12:37 - Slova se ujal arcibiskup Dominik Duka. Havlův život označil za zázrak, neboť se mu prý splnily všechny sny.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Pražský arcibiskup Dominik Duka začal celebrovat smuteční mši za zesnulého Václava Havla.

12:34 - Liturgie v Chrámu svatého Víta pokračuje čtením z Evangelia.

12:32 -  Ve Zlíně se přišlo naposledy rozloučit s Václavem Havlem asi 250 lidí. Na bývalého prezidenta v páteční poledne zavzpomínali při písních Karla Kryla u památníku obětem zločinného komunistického režimu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Václav Klaus s Dagmar Havlovou

12:23 - Chrámem opět zaznívá část Dvořákova Reguiem v podání České filharmonie.

12:16 - Chrám rozezněly žalmy.

12:15 - Herec Josef Abrhám přečetl úryvek ze starozákonní Knihy Job.

12:10 - Coppa si dovolil doplnit i osobní papežův dovětek, který věnoval rodině i celému českému národu. Benedikt XVI. Havlovu osobnost prý vždy obdivoval.

12:07 - Někdejší papežský nuncius v ČR Giovanni Coppa čte dopis, který k úmrtí prezidenta Havla zaslal Václavu Klausovi papež Benedikt XVI. Připomněl v něm především Havlovo celoživotní úsilí o svobodu a demokracii.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

V pražské katedrále sv. Víta na Pražském hradě slouží zádušní mši pražský arcibiskup Dominik Duka (druhý zprava).

12:04 -  Pražský arcibiskup Dominik Duka začal celebrovat smuteční mši za zesnulého Václava Havla.

12:02 - Život v zemi se na minutu zastavil. Rozezněly se kostelní zvony a v Praze rovněž sirény.

11:59 - Duchovní v čele s arcibiskupem Dominikem Dukou se řadí u oltáře, mše může začít. Česká republika vzdá v pravé poledne Václavu Havlovi hold minutou ticha.

11:56 -  Mezi lidmi na Hradčanském náměstí je před velkoplošnou obrazovkou i zpěvák Karel Gott.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Pražská katedrála sv. Víta před zahájením requiem za Václava Havla

11:55 - Česká filharmonie hraje část z Requiem Antonína Dvořáka.

11:52 - Všichni účastníci mše již jsou usazeni na svých místech. Jako poslední dorazil prezident Václav Klaus. Za pár minut bude smuteční obřad zahájen.

11:44 - Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová s manželem, bývalým prezidentem Billem Clintonem a bývalou ministryní zahraničí Madeleine Albrightovou  jsou v katedrále. Vstupuje rovněž manželka Dagmar Havlová.

Foto: Petr Josek, Reuters

Církevní průvod na Pražském hradě

11:42 - S rakouským prezidentem Heinzem Fischerem dorazil do Prahy i spisovatel a Havlův přítel Pavel Kohout.

11:35 - V chrámu je již i premiér Petr Nečas. Dorazil i britský premiér David Cameron  a bývalý předseda vlády John Major.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Petr Nečas s Davidem Cameronem

11:30 - Katedrála se již téměř zaplnila. Dorazil slovenský prezident Ivan Gašparovič. Liturgický průvod by měl během pár okamžiků začít. Chrámem zní zvuk varhan a zvonů.

11:25 - Do Chrámu svatého Víta dorazila česká vláda. Na zaplněném Hradčanském náměstí se formuje liturgický průvod.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Britský premiér David Cameron (vpravo) s Johnem Majorem

11:15 -  Šéf Evropské komise Jose Manuel Barroso je na Pražském hradě.

11:13 -  "Musím příteli prokázat poslední službu," řekl Lech Walesa, který na rozloučení s Václavem Havlem zastupuje současnou polskou hlavu státu Bronislawa Komorowského.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vedoucí kamceláře prezidenta republiky Jiří Weigl vítá manžele Clintonovi.

Přílet manželů Clintonových, Albrightové, Sarkozyho a herce DelonaVideo: Jiří Forman, Novinky

11:08 - Na Hrad dorazila manželka zesnulého prezidenta Dagmar Havlová. Přijel i ruský ombudsman Vladimir Lukin.

11:07 - Přistál letoun s německým prezidentem Christianem Wulffem. Dorazil rovněž britský premiér David Cameron.

11:00 - Na Ruzyni přistálo letadlo se slovenskou delegací.

Foto: Jiří Forman, Novinky

Manželé Clintonovi a Madeleine Albrightová po přistání v Praze.

10:53 - Zahraniční delegace postupně dorážejí na Pražský hrad.

10:49 - Do katedrály dorazil pražský primátor Bohuslav Svoboda. Kolona s francouzským prezidentem míří na Pražský hrad. Se Sarkozym dorazil i herec Alain Delon, který byl Havlovým přítelem.

10:41 - Letadlo s francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym je v Praze. Podle informací ČT dorazil i šéf Evropské komise Jose Manuel Barroso.

Foto: Jiří Forman, Novinky

Letadlo s francouzským prezidentem na letišti v Praze.

10:31 - Kolona s americkými představiteli projíždí Prahou. Současně by měl na Ruzyni dosedat speciál s francouzským prezidentem.

10:22 - Britská televize BBC dělá z pražského pohřbu Václava Havla od rána živé vstupy do vysílání.

10:17 -  Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová s manželem, bývalým prezidentem Billem Clintonem a bývalou ministryní zahraničí Madeleine Albrightovou míří na Pražský hrad. Dorazila rovněž polská delegace.

Foto: Jiří Forman, Novinky

Americká delegace vystupuje z letadla.

10:10 - Na ruzyňském letišti už přistály i zahraniční delegace z Bulharska, Moldavska, Holandska a Litvy.

10:04 - Na Hradčanském náměstí se začínají scházet lidé. Na náměstí jsou stejně jako na II. nádvoří umístěny velkoplošné obrazovky, na něž bude obřad přenášen.

Foto: Jiří Forman, Novinky

Letadlo americké delegace po přistání v Praze.

9:56 - Rakev s ostatky prezidenta Václava Havla je ve svatovítském chrámu umístěna před oltářem. Halí ji česká vlajka.

9:50 - Na starém ruzyňském letišti přistálo letadlo s bývalým americkým prezidentem Billem Clintonem a jeho manželkou, stávající ministryní zahraničí USA Hillary Clintonovou.

Foto: Stanislav Peška, ČTK

Na průčelí Národního muzea v Praze v den státního pohřbu Václava Havla pověšen velkoplošný portrét zesnulého exprezidenta.

9:42 - Rakev s ostatky prezidenta Václava Havla byla podle informací České televize přenesena z Vladislavského sálu do Chrámu svatého Víta.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Přípravy na Pražském hradě vrcholíVideo: Reuters

9:34 - Desetihodinový státní smutek za Václava Havla drží v pátek od 8 hodin i Slováci. Slovenské úřady ráno stáhly státní vlajky na půl žerdi. Katolická církev uctí Havla mší v katedrále svatého Martina v Bratislavě.

9:20 - V Chrámu svatého Víta probíhají poslední přípravy na polední bohoslužbu k památce Václava Havla.

9:05 - Policie zatím nezaznamenala s příjezdem zahraničních delegací žádné dopravní komplikace.

Foto: Jiří Forman, Novinky

Maskovaní policisté na pražském letišti.

9:00 - Očekáván je přílet 27 speciálů. "Do akce jsou zapojeny všechny složky Letiště Praha - ať už provozní, bezpečnostní, informace, VIP služby. Dobré je to, že ten provoz je oddělený, odehrává se tady v areálu Jih - tedy v někdejším starém letišti. Standardní provoz potom probíhá v terminálech 1 a 2," uvedla mluvčí letiště Eva Krejčí s tím, že už ve čtvrtek na Ruzyni přistálo šest VIP letounů.

Foto: Jiří Forman, Novinky

Policejní složky jsou od ranních hodin připravené na letišti v Praze.

Polední mši v Katedrále svatého Víta orámuje dopis papeže Benedikta XVI. a projevy politiků. Veřejnost bude moci obřad sledovat v přímém přenosu na velkoplošných obrazovkách, které budou umístěny na II. nádvoří Pražského hradu a na Hradčanském náměstí.

Foto: Právo

Předpokládaný průběh státního pohřbu prezidenta Václava Havla
09:30- Rakev s Havlovými ostatky bude přenesena z Vladislavského sálu Pražského hradu do Svatovítské katedrály.
11:30- Za zvuku zvonů Katedrály svatého Víta vyjde z Arcibiskupského paláce na Hradčanech liturgický průvod. Jeho kroky povedou do katedrály, kde již v tuto dobu budou smuteční hosté.
11:45- Příchod prezidenta Václava Klause do katedrály - Zazní část Requiem od Antonína Dvořáka nazvaná Requiem aeternam.
12:00- Lidé po celé republice budou držet minutu ticha k uctění Havlovy památky. - Pražský arcibiskup Dominik Duka zahájí zádušní mši. - Herec Josef Abrhám přečte úryvek z biblické knihy Job. - V průběhu mše přinesou obětní dary sestry z kongregace svatého Karla Boromejského, které o Havla před jeho smrtí pečovaly.
13:40- Mluvčí přednesou smuteční projevy. Promluví prezident Václav Klaus, ministr zahraničí Karel Schwarzenberg a Madeleine Albrightová. - Zazní Svatováclavský chorál. - Havlův přítel biskup Václav Malý přednese smuteční promluvu. - Zazní biblická píseň Antonína Dvořáka Při řekách babylonských. - Rakev bude vynesena z Chrámu svatého Víta.
14:00- Závěr mše doprovodí zpěv modlitby Zdrávas, královno.
Zdroj: ČTK

V poledne se v celé zemi rozezní zvony, v Praze se na dvě minuty rozezní sirény, z Petřína bude vystřeleno 21 dělových salv.

Po skončení obřadu se v pražském strašnickém krematoriu uskuteční poslední rozloučení v rodinném kruhu.

Výběr článků

Načítám