Hlavní obsah

Severní Morava a Slezsko je na mapách pro slepce

Právo, plk

Speciální hmatové mapy pro nevidomé a slabozraké nechal vyrobit Moravskoslezský kraj. Mapy budou umístěny ve speciálních školách, zařízeních pro postižené, tyflocentrech, informačních centrech nebo organizacích, které se zrakově postiženým věnují.

Foto: Pavel Karban, Právo

Hmatové mapy Moravskoslezského kraje vyrobila Dana Fuxová

Článek

Severní Morava a Slezsko je po Středočeském kraji teprve druhým regionem u nás, který mohou nevidomí na mapách „vidět“. Kraj nechal nakonec vyrobit 60 kusů map, náklad na vytvoření jedné mapy je 6666 korun.

Výroba hmatových map Moravskoslezského kraje trvala tři čtvrtě roku. „Nevěnovala jsem se tomu denně intenzivně osm hodin, kdyby ano, jsou hotové za půl roku,“ prozradila Dana Fuxová, která soupravy plastických map vyrobila.

Mapy se skládají ze dvou atlasů. První obsahuje mapu ČR, na které je zvýrazněn Moravskoslezský kraj, a mapu kraje rozdělenou na okresy s okresními městy. Druhá souprava představuje kraj podrobněji, představuje města podle počtu obyvatel, řeky, pohoří, hlavní dopravní tahy a kulturní a přírodní památky.

Obrázek často řekne více než text

„Atlas má na začátku legendu a mapové listy, popisky jsou psány Braillovým písmem,“ vysvětlila Fuxová s tím, že při výrobě map musela skloubit hmatovou mapu pro nevidomé s mapou pro slabozraké. „Šlo o to, aby tam nebylo plno informací, které by byly pro nevidomé matoucí.“

Prezident Svazu nevidomých a slabozrakých ČR Josef Stiborský aktivitu kraje přivítal. „Protože z jednoho obrázku získáte často více informací než z 20 stran psaného textu,“ řekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám