Hlavní obsah

Havel nebyl mým prezidentem, odůvodnil poslanec KSČM neúčast na pietě

Právo, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslanec KSČM Pavel Hojda odůvodnil svou neúčast na úterním pietním shromáždění ve Sněmovně tím, že Václava Havla nepovažoval za svého prezidenta. Místopředseda komunistů Stanislav Grospič pak ke své absenci na poctě Havlovi prohlásil, že působení zesnulé hlavy státu nepovažoval za něco výrazně pozitivního.

Foto: archiv, Právo

Pavel Hojda (KSČM)

Článek

„Samozřejmě ctím, jestliže někdo měl rád pana Havla, uznával ho, nechť se zúčastňuje různých smutečních obřadů. Já jsem pana Havla neuznával, protože on neuznával mě. On nejednal s KSČM nikdy, i když jsme byli pořád zastoupeni v Poslanecké sněmovně,“ odůvodnil ve středu Hojda neúčast na pietě v dolní komoře.

„On mimo jiné samozřejmě schvaloval bombardování Jugoslávie. A měl celou řadu rozhodnutí, která se mi samozřejmě nelíbila. A já jsem ho nepovažoval za svého prezidenta, čili jsem nepovažoval ani za nutné jít na pietní akt ve Sněmovně. Prostě se to mému názoru a mému přesvědčení příčilo,“ dodal Hojda.

Nic výrazně pozitivního nezanechal, tvrdí poslanec

Místopředseda KSČM Grospič připustil, že Havlovo úmrtí znamená pro jeho blízké, přátele a lidi, kteří mu byli politicky blízcí, určitě tragickou událost. „Tomu rozumím. Když ho budu hodnotit jako politika, tak prostě pro mě je osobou kontroverzní, jeho působení nepovažuji za něco výrazně pozitivního,“ soudí ale Grospič.

Účast na pietním aktu je podle něj na rozhodnutí každého člověka. „Myslím, že z tohoto pohledu dokážu respektovat tuto událost, která nastala, ale na druhou stranu necítím potřebu ani se zúčastnit, právě pro třeba některé jeho názory, vzpomínkového aktu,“ odůvodnil Grospič svůj postoj.

Šéfka pražských komunistů Marta Semelová odmítla neúčast na sněmovní pietní vzpomínce na Havla vysvětlit. „Necítím potřebu rozebírat své důvody prostřednictvím médií,“ pouze sdělila Semelová. Jak už prozradil pro středeční Právo jeden z členů komunistického poslaneckého klubu, smutečního aktu se nezúčastnil i bývalý předseda KSČM Miroslav Grebeníček.  [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám