Hlavní obsah

Havlova rakev je vystavena ve Vladislavském sále

Praha
Aktualizováno

Na Hradčanech proběhla ve středu dopoledne vojenská část rozloučení s prezidentem Václavem Havlem. Navázala na smuteční průvod, který vyrazil z centra Pražská křižovatka ráno. Za lafetou taženou šestispřežím koní šla rodina a nejvyšší ústavní činitelé. Na nádvoří vojáci rakev sňali a přenesli ji do Vladislavského sálu, kde je vystavena a zpřístupněna pro veřejnost.

Uctění památky Václava Havla ve Vladislavském sáleVideo: Novinky

 
Článek

Ve Vladislavském sále je rakev umístěna na katafalku. Ještě před tím, než byla do sálu puštěna široká veřejnost, proběhlo rozloučení nejvyšších ústavních činitelů.

Podobně jako v předchozích dvou dnech, kdy byla rakev vystavena v Pražské křižovatce, i nyní stáli lidé dlouhé fronty. Odpoledne však fronty zmizely, jelikož katafalk s rakví je přístupný ze všech stran a lidé k němu nemusí přistupovat po jednom. Vladislavský sál by měl být ve středu i ve čtvrtek otevřen minimálně do 20 hodin, pokud ale bude zájem, organizátoři ponechají sál otevřen déle.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Rakev s ostatky Václava Havla ve Vladislavském sále Pražského hradu.

Po převozu rakve do Vladislavského sálu vystoupil s projevem prezident Václav Klaus, který připomněl, že Havel byl nejen prvním demokratickým prezidentem ČR, ale rovněž mezinárodně uznávaným symbolem boje za svobodu a demokracii.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Poté, co byla ve středu převezena rakev s ostatky Václava Havla do Vladislavského sálu, utvořila se před Pražským hradem fronta lidí, kteří chtějí naposledy vzdát hold bývalému prezidentovi.

Foto: Michal Doležal , ČTK

Tisíce lidí přihlížely na Hradčanském náměstí příjezdu lafety s prezidentovými ostatky

Průjezd průvodu prvním nádvořím Video: Novinky

Klaus uvedl, že teprve s odstupem času bude možno Havlovu roli ocenit. Mimo jiné dodal, že by byl nerad, kdyby Havlovou smrtí skončila určitá etapa našich dějin. Vyzval proto, aby se lidé stejně jako bývalý prezident nebáli hájit hodnoty svobody a demokracie. [celá zpráva]

Následně se sálem rozezněla státní hymna a zúčastnění se začali střídat před katafalkem, kde vzdali čest zesnulému prezidentovi.

Foto: Petr Horník, Právo

Lafeta s ostatky Václava Havla

Smuteční průvod prochází PrahouVideo: Novinky

Cesta lafety z Loretánského náměstí byla lemována vojáky, kteří vzdávali hold bývalému prezidentovi. Jeho rakev je zakryta českou státní vlajkou. V čele smutečního průvodu šli vojáci se čtyřmi desítkami historických praporů, další nesli věnce.

Foto: Michal Kamaryt , ČTK

Tisíce lidí se shromáždily na Hradčanském náměstí

Když lafeta s rakví dorazila na Pražský hrad, začali lidé spontánně aplaudovat. Ozvalo se i symbolické cinkání klíčů. Potlesk sklidili i vojáci, kteří prezidenta na jeho poslední cestě doprovázeli.

Foto: Petr Horník, Právo

V čele průvodu za smutečním vozem kráčela vdova po Václavu Havlovi Dagmar

Foto: Petr Horník, Právo

Smuteční vůz s Havlovými ostatky projíždí po Karlově mostě

Čelo ranní veřejné části průvodu šlo Karlovou ulicí a přes Karlův most. Pokračovalo přes Malostranské náměstí a Úvoz na Loretánské náměstí.

Foto: PETR JOSEK, Reuters

Průvod na Karlově mostě

Po obou stranách Karlova mostu stály špalíry lidí, kteří při průjezdu vozu spontánně tleskali. Karlův most byl zcela zaplněn. Další masy lidí čekaly na Malostranském náměstí.

Při vojenské části průvodu byla rakev umístěna na lafetu houfnice taženou šestispřežím starokladrubských koní. Stejná lafeta posloužila již při pohřbu prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka.

Foto: Petr Horník, Právo

Dagmar Havlová s dcerou Ninou v čele smutečního průvodu

Foto: DAVID W. CERNY, Reuters

Vdova po Václavu Havlovi Dagmar s dcerou v čele průvodu

Ostatky prezidenta Havla jsou umístěny ve Vladislavském sále Pražského hradu, kde se s prezidentem rozloučili představitelé veřejného života a diplomaté.

V průběhu civilního smutečního průvodu byla po jeho trase omezena doprava v centru města.

Související témata:

Výběr článků

Načítám