Hlavní obsah

V ČR je třídenní státní smutek, vlajky jsou na půl žerdi

V České republice začal úderem půlnoci třídenní státní smutek. Vlajky na státních budovách jsou staženy na půl žerdi. Divadla i televize zrušily či změnily svůj program, omezují se především zábavné pořady. Zakázány jsou některé loterie a provoz kasin.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Svíčky na památku V. H. na Václavském náměstí

Článek

Státní smutek potrvá do pátku, kdy proběhne pohřeb bývalého prezidenta Václava Havla. Země exprezidenta uctí také minutou ticha v pravé poledne. [celá zpráva]

Rušení kulturních akcí je vždy na zvážení pořadatelů. Někteří umělci ruší koncerty, divadla omezují program méně, často s odkazem na to, že Havel jako dramatik by si rušení představení jistě nepřál. Představení ale budou začínat vzpomínkou na exprezidenta. Ruší se jen některé komedie.

Událost ovlivňuje i sportovní utkání, hráči mají na rukou černé pásky.

Ve středu v osm hodin ráno proběhne rozloučení veřejnosti. Rakev s ostatky bude přepravena z Pražské křižovatky na Pražský hrad. Průvod, v jehož čele pojede prosklené pohřební auto, povede centrem města.

Vojenská část bude následovat na Hradčanech. Ostatky poveze na lafetě šestispřeží vraníků. Bude to tatáž lafeta, na níž byl převážen první československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk. Tuto část bude možné sledovat na Hradčanském náměstí a hradních nádvořích.

Pietní akt začne ve středu ráno
08:00 - Pražská křižovatka (kostel sv. Anny, přístup z ulice Zlaté) - Začátek smutečního průvodu, který zorganizovala manželka zesnulého prezidenta Dagmar Havlová. Lidé by se měli shromažďovat na Anenském a Betlémském náměstí. Průvod za rakví povede ulicí Liliovou, Karlovou, přes Karlův most, Malostranské náměstí, ulicí Nerudovou, Úvozem a kolem Černínského paláce ulicí Loretánskou k Hradu.
09:15 - Automobil s ostatky dorazí do kasáren Hradní stráže (Loretánská 4, Hradčany). Zde bude Havlova rakev naložena na lafetu houfnice, kterou potáhne šestice koní.
10:00 - Začne vojenský ceremoniál. Rakev s ostatky na lafetě vyjede z budovy kasáren a v doprovodu pozůstalých a nejvyšších ústavních činitelů se vydá směrem na Hrad. Součástí průvodu budou hudby Hradní stráže a policie či nosiči historických praporů. Občané budou moci průvodu přihlížet na Hradčanském náměstí a hradních nádvořích z vymezených prostor.
10:30 - Rakev bude přinesena do Vladislavského sálu Pražského hradu, kde bude vystavena. Poté prezident Václav Klaus přednese svůj projev.
11:00 - Zakončení smutečního setkání ve Vladislavském sále.
13:00 - Vladislavský sál s vystavenou rakví otevře veřejnosti. Lidé budou do sálu moci přicházet minimálně do 20:00 hodin. Havlovy ostatky zde budou i ve čtvrtek, kdy bude sál otevřen od 08:00 do 20:00.

V noci proběhla generálka na převoz ostatků z Loretánského náměstí do Vladislavského sálu.

Generální zkouška smutečního průvodu Video: Novinky

Smutek zasáhne jen některé loterie

Lidé, kteří jsou zvyklí pravidelně sázet Sportku či věří, že se na ně štěstěna usměje při koupi stíracího losu, mohou zůstat v klidu. Ani nadcházející tři dny státního smutku je ze zaběhaných rituálů příliš nevykolejí.

Loterijní zákon sice taxativně vyjmenovává některé druhy sázkových her a sázek, jež by se v době státního smutku neměly hrát či uzavírat, tři asociace provozovatelů těchto her a kasin ale přesto tvrdí, že zákon provoz heren ani v době smutku dostatečně neřeší, a tudíž jej ani nezakazuje.

Bez provozu jen v pátek

Asociace doporučily provoz heren omezit a uzavřít je jen v pátek, v den Havlova pohřbu. V úterý o tom informoval mluvčí Unie herního průmyslu Andrej Čírtek. K prohlášení se vedle Unie herního průmyslu ČR připojily také Sdružení zábavního průmyslu UNASO a Sdružení provozovatelů centrálních loterních systémů (SPELOS).

Na středu a čtvrtek tato sdružení provozovatelům heren doporučila, aby provoz tzv. výherních hracích přístrojů a videoloterijních terminálů omezili a aby zastavili také prodej alkoholických nápojů. V den pohřbu by měly zůstat zcela uzavřeny v době od 8 do 18 hodin.

Obdobné platí i pro oblast kurzovních sázek na sportovní utkání. Mluvčí společnosti Fortuna Petr Šrain serveru Novinky.cz řekl, že pobočky společnosti zůstanou v pátek uzavřené. „Ve středu a ve čtvrtek budou otevřeny pro běžný zákaznický servis,“ upřesnil. Původně Fortuna chtěla nechat pobočky zavřené po celou dobu trvání státního smutku.

„Nebudeme přijímat kurzové sázky,“ doplnil mluvčí společnosti Sazka Václav Jalovecký s tím, že nebude možné vsadit ani ve hře Sazka. Obdobně se zachová i společnost Tipsport.

Ani ve dnech smutku zákon naproti tomu nezakazuje velké číselné loterie, do kterých patří například Sportka provozovaná novou Sazkou, nebo Loto organizované Fortunou či Tipšestka od Tipsportu. Dnešní losování Sportky ani Lota by tedy nemělo být nijak ohroženo.

Související témata:

Výběr článků

Načítám