Hlavní obsah

V cele, kde seděl Havel, si dnes kroutí tresty násilníci

Právo, Aleš Honus
Heřmanice

Šest odsouzených za závažnou trestnou činnost, a to za majetkové i násilné zločiny, dnes obývá místnost, v níž byl v roce 1980 vězněn Václav Havel za rozvracení socialistického zřízení. Místnost dnes slouží jako ubytovna odsouzených v režimu s ostrahou, což je druhý nejpřísnější stupeň výkonu trestu.

Článek

„Není to klasická cela, která by měla dveře s okénkem pro podávání stravy. Jsou tam zcela obyčejné dřevěné dveře,“ řekl mluvčí věznice v Heřmanicích Vlastimil Nohejl.

Václav Havel strávil za zdmi ostravského kriminálu jeden rok. V době jeho věznění panovaly venku dvacetistupňové mrazy a vězeňské baráky nebylo možné vytopit.

Právě zde Václav Havel prodělal těžký zápal plic, ze kterého se už nikdy pořádně nevyléčil. Do heřmanické věznice se vrátil ještě v roce 1991, kdy navštívil moravskoslezskou metropoli poprvé jako prezident republiky.

O tom, že právě v jejich místnosti seděl Václav Havel, se odsouzení dozvěděli teprve včera. „Věděli jsme, že Havel seděl v Heřmanicích, ale že to bylo zrovna v naší místnosti, jsme vůbec netušili,“ řekl České televizi vězeň, který se shodou okolností také jmenuje Václav a za mřížemi strávil již 29 let svého života.

Od pádu komunismu až dosud Havlova vězeňská místnost slouží bez přerušení pouze pro ubytování odsouzených. Jen několikrát sem přijela speciální návštěva. Například před pěti lety si místnost prohlédl kytarista rockové americké kapely Heart Roger Fisher, který je Havlovým velkým obdivovatelem. Hudebník tehdy odehrál ve věznici krátký koncert na základě pozvání humanitární organizace Kiwanis, pro kterou ostravští vězni vyrábějí panenky určené pro děti v českých nemocnicích.

Podobné návštěvy jsou ale zcela výjimečné. „Rozhodně není myslitelné, abychom z toho dělali nějaké muzeum. Věznice je přeplněná a spíše než se zbavovat prostor stále přemýšlíme, kde ubytujeme další odsouzené,“ dodal Nohejl.

Prezident Havel nemá dnes na zdi věznice žádnou pamětní desku a ani po jeho smrti se zatím nehovořilo o tom, že by věznice památku zesnulého exprezidenta nějakým způsobem uctila.

Související témata:

Výběr článků

Načítám