Hlavní obsah

Respektoval jsem ho od 60. let, řekl k odchodu Havla jeho věčný rival Klaus

Aktualizováno

K úmrtí prvního prezidenta ČR Václava Havla se vyjádřil odpoledne jeho nástupce Václav Klaus při mimořádné tiskové konferenci. Jeho dlouhodobý politický rival uvedl, že k němu cítil respekt již od 60. let, kdy se s ním poprvé setkal. Ocenil jeho úsilí o svobodu v době totality, vůdčí roli při sametové revoluci i jeho působení v úřadu prezidenta.

Článek

„O jeho vážném zdravotním stavu jsme věděli, ale přesto je pro nás tato zpráva něčím, co jsme si neodvažovali připustit. Víme, s jak velkými zdravotními potížemi se potýkal a jak statečně se s nimi vyrovnával,“ řekl Klaus. „Zasloužil se o novodobý český stát jak svým neohroženým bojem proti komunistické totalitě, tak jako vůdčí osobnost naší sametové revoluce a jako první prezident naší svobodné země,“ prohlásil prezident.

V projevu na Hradě prezident dále uvedl, že Havlova osobnost, jméno a dílo podstatně napomohly tomu, aby se ČR zařadila mezi svobodné a demokratické země.

„Osobně jsem choval vůči Václavu Havlovi respekt již od 60. let, kdy jsem měl možnost ho poznat. Byl to také on, kdo mne v listopadu 1989 přizval do rodícího se Občanského fóra. Za plodné považuji i naše stýkání se i občasné polemiky, kdy jsme oba v devadesátých letech zastávali nejvyšší ústavní funkce,“ zavzpomínal Klaus.

Oba politici v době, kdy byli ve vrcholných ústavních funkcích, si nemohli přijít na jméno. Havel v zásadě nesouhlasil s ekonomickým vnímáním světa, které razil Klaus. Téměř ke každému Havlovu názoru měl Klaus takřka přesně opačný postoj. Havel představoval idealistický směr politiky, zatímco Klaus bývá zpravidla chápán jako pragmatik.

Klaus novinářům v neděli sdělil, že vdově Dagmar Havlové vyjádřil soustrast a hodlá s ní být i nadále v kontaktu.

Na Hrad také prezident přivolal nejvyšší ústavní činitele, aby připravili „další nezbytné kroky“. Od pondělí budou v sídle prezidentů vystaveny kondolenční knihy, na Hradčanech vlají černé prapory. Na prvním nádvoří Pražského hradu bylo zřízeno pietní místo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám