Hlavní obsah

Je to šok a obrovská ztráta, reagují čeští politici na skon Havla

Praha
Aktualizováno

Úmrtí Václava Havla šokovalo celou českou politickou scénu. Skon bývalého prezidenta označil premiér Petr Nečas za obrovskou ztrátu. Na Pražském hradě i na mnoha radnicích v zemi zavlály smuteční prapory. Na Václavském náměstí v Praze lidé od odpoledne zapalují svíčky.

Článek

Stejně tak lidé spontánně a mlčky kladou květiny a svíčky před vilu v Dělostřelecké ulici v Praze, kde Havel také žil.

Foto: MMS/Robert Dengler, Právo

Lidé již brzy po oznámení o smrti Václava Havla začali zapalovat svíčky u sochy Svatého Václava na Václavském náměstí.

"Jsem tím lidsky zasažen," reagoval v ČT roztřesený Nečas. Havel měl můj respekt a zaslouží si nejvyšší úctu a nejvyšší pocty ze strany státu, doplnil.

Peake brečela pod balkónem

Vicepremiérka Karolína Peake podotkla, že zpráva o Havlově smrti je naprostým šokem i přes to, že na exprezidentovi bylo v posledních měsících vidět, že se mu nedaří dobře. "Je to konec jedné éry, konec života osobnosti, která pro naši zem tolik znamenala a udělala," uvedla Peake (Věci veřejné) v prohlášení pro média.

"Když byl zvolen poprvé prezidentem a vystoupil na balkón na nádvoří Pražského hradu, brečela jsem pod tím balkónem dojetím. Nikdy na to nezapomenu. Rodině vyjadřuji upřímnou soustrast," dodala.

Němcová: Stál vždy za svým národem

Předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová (ODS) uvedla, že "Václav Havel je symbolem návratu svobody a demokracie do naší země". Podle ní ČR v Havlovi ztrácí morální autoritu. Dodala, že "v historii naší země patří Václav Havel do řady vynikajících osobností, které v osudových dobách vždy stály za svým národem".

Štěch: Navázal na Masaryka

Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) si pod pojmem Havel vždy představí humanistu a demokrata. "Svým specifickým způsobem navázal asi nejvíce ze všech politiků na prezidenta Masaryka. Jestliže o Masarykovi platí, že se zasloužil o stát, Havel se zasloužil o návrat demokracie do Československa," řekl Štěch. Podotkl, že Havel si svůj obrovský kredit během prezidentství udržel až do posledního dne svého života. "Hodnotově zůstal prakticky stejný," dodal.

Kalousek: Byl symbol cesty ke svobodě

Pro ministra financí a místopředsedu TOP 09 Miroslava Kalouska byl Havel "symbol naší cesty ke svobodě". Jako prezident prý vykonal nesmírně mnoho pro rozvoj demokracie v ČR i pro české začlenění do NATO a Evropské unie.

Sobotka: Snad se nevrátí komunisté

Místopředseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) uvedl, že Havlův odchod vzbuzuje obrovskou lítost mezi všemi, kdo se podíleli na sametové revoluci v roce 1989. "Pevně věřím, že s odchodem Václava Havla se nám tady nevrátí komunisti, protože to bych považoval za velkou tragédii," uvedl.

Zaorálek: Vděčíme mu za váhu Česka ve světě

Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek uvedl, že zemřel člověk, který byl v 90. letech minulého století fakticky známější než celé Česko a země mu vděčí za váhu ve světě. "Dal ideu a obsah našemu státu v těch počátcích po revoluci a dlouho jsme z toho žili," podotkl. "Teď na to zůstáváme bez něho, sami," poznamenal Zaorálek.

John: Nikdo mu nemůže upřít zásluhy

Šéf Věcí veřejných Radek John uvedl, že Havel byl "jedním z těch mála šťastných Čechů, kterým nikdo nemůže upřít obrovskou osobní zásluhu na tom, že Česká republika je dnes svobodný, demokratický a suverénní stát". Havel podle něj zůstane inspirativní osobností a jedním z nejvýznamnějších Čechů.

Zeman: Svůj život naplnil

Úctu exprezidentovi vyjádřil i bývalý premiér Miloš Zeman. „Vždy jsem si Václava Havla vážil, ač jsme se v názorech často lišili. Do posledního zbytku naplnil svůj život,“ citovala ČT Zemana.

Schwarzenberg: Zemřel jeden z největších Evropanů

Podle ministra zahraničí Karla Schwarzenberga zemřel jeden z největších Evropanů dneška. „Je to největší ztráta, kterou jsme mohli utrpět. Byl to největší Čech našich dob, byl uznáván po celém světě, protože byl jeden z největších Evropanů,“ řekl Právu Schwarzenberg.

Dodal, že bývalý prezident byl velmi statečný, dobrý dramaturg a politik se skvělým politickým úsudkem. „Osobně byl velmi skromný a plachý, ale v okamžiku, když se setkal s nejmocnějšími lidmi na světě, tak s nimi mluvil jako rovný s rovným,“ poznamenal Schwarzenberg, který dělal Havlovi několik let šéfa prezidentské kanceláře.

Tůma: Havel byl nejméně pravděpodobný vůdce

Zdeněk Tůma, bývalý guvernér ČNB, řekl: „Václav Havel byl na první pohled ten nejméně pravděpodobný vůdce. Působil křehce, přesto dokázal stát za svým jako málokdo. Pro mne osobně zůstane zosobněním vůle, hledání pravdy a morálních hodnot.“

Dlouhý: Havel nás s Klausem mohl potopit, ale neudělal to

Vladimír Dlouhý, bývalý ministr průmyslu a nynější člen Národní ekonomické rady vlády: „Popravdě řečeno, on měl v létě 1990 systémovou sílu možná zabránit jmenování vlády, ve které seděl Václav Klaus, já a někteří další, kteří jsme se pak stali nositeli té transformace, se kterou on třeba nemusel souhlasit. Ale on to neudělal, protože věděl, že je tady nějaký výsledek voleb, a on, myslím, také intuitivně cítil, kdo byli ti politici, kteří, i když s ním třeba úplně nesouhlasí, tak mají ten drajv a dokážou jako správný politik dosáhnout svého.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám