Hlavní obsah

Sanace budějovických azbestových škol je zatím v nedohlednu

– České Budějovice
Právo, Vladimír Vácha

Sanace dvou základních škol na největším českobudějovickém sídlišti Máj, kde se během jejich rekonstrukce i po ní objevily ve vzduchu mikročástice minerálních vláken a azbestu, je zatím v nedohlednu. Konkrétní termín, kdy začne, nebyl při čtvrtečním jednání zastupitelů na dotazy opozice náměstek primátora Kamil Calta (TOP 09) schopen uvést.

Foto: Vladimír Vácha, Právo

Článek

Pouze konstatoval, že vývěrové řízení dosud neproběhlo a zatím není ani možné říci, kdy skončí a kolik bude stát.

Jedno už je teď ale jisté. Práce uhradí, jak Právu potvrdil primátor Juraj Thoma (OPB), zatím město, neboť není možné čekat, až se vyjasní, kdo za únik nebezpečných mikrovláken může. Dodal, že je připravena revokace usnesení, že se nejdříve zateplí zbývající objekty májských škol a teprve po té se začne se sanací. „Sanace, proběhne prioritně,“ řekl Thoma.

Rodiče chystají trestní oznámení

Trpělivost dochází rodičům dětí, které musí už téměř měsíc jezdit do náhradních prostor v pěti školách, z nichž jedna je dokonce na opačné straně Budějovic.

„Chystáme se podávat hromadné trestní oznámení na neznámého pachatele. Domníváme se, že nedodržením technologických postupů a zanedbáváním dozoru došlo ke vzniku škody,“ řekl ve čtvrtek Právu předseda sdružení rodičů a přátel devítileté školy Máj I. Radovan Pekárek.

Dodal, že o nadcházejícím víkendu proběhne mezi rodiči dotazníková akce, jejíž výsledek předloží rodiče radním.

Rodiče: škola neměla být vůbec otevřena

Rodiče nechápou, jak je možné, že škola byla v září otevřena, i když během srpna a dokonce i v září v ní byly naměřeny nadlimitní hodnoty azbestových vláken a situace se začala řešit až 5. října.

„Rozhodně nenecháme záležitost s azbestem usnout. Chybí nám zatím jakékoliv informace, jaké sankce budou uplatňovány po dodavatelské firmě. Budeme rovněž požadovat potrestání viníků, a to nejen mezi úředníky magistrátu, jak sliboval v pátek zastupitelům náměstek Calta,“ dodal Pekárek.                                                 

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám