Hlavní obsah

Schwarzenberg je neloajální vůči vládě, míní europoslanec ODS Zahradil

Právo, jov, rsk

Představitelé ODS se vesměs stavějí opatrně, ne-li přímo negativně vůči možnosti, že by ČR půjčila miliardy zemím eurozóny. Europoslanec Jan Zahradil označil slova ministra zahraničí Karla Schwarzenberga (TOP 09) o izolaci za předčasná a „bezprecedentně neloajální“ vůči vládě. Podle něj si šéf diplomacie naštěstí nemůže dovolit formulovat politiku kabinetu.

Foto: Archiv, Právo

Jan Zahradil

Článek

„Jeho jednostranná servilita vůči tzv. tvrdému jádru EU svědčí nejen o jeho špatném analytickém úsudku, ale navíc zpochybňuje i jeho schopnost účinně bránit české národní zájmy,“ řekl.

První místopředseda Senátu Přemysl Sobotka uvedl, že je třeba si počkat na přesné detaily. „Něco je solidarita a něco jiného přispívat někomu, kdo rozhazoval plnými hrstmi. Sice bych byl nerad, aby ČR byla na chvostu, ale musíme si udržet jisté ekonomické parametry a další zadlužení by pro nás bylo nevýhodné,“ uvedl.

Místopředseda ODS a ministr obrany Alexandr Vondra Právu řekl, že by bylo lepší přijmout zákony o rozpočtové kázni v ČR než se zavazovat k dohodě, z níž by mohly vyplynout vůči Praze sankce.

Šéf sněmovního evropského výboru Jan Bauer řekl Právu, že je k posílání peněz EU prostřednictvím MMF na řešení problémů eurozóny, které ČR nezavinila, „mimořádně skeptický“.

Hašek: Česko o nic nepřijde

Naopak politici soc. dem. jsou k žádosti Unie vstřícní. První místopředseda ČSSD Michal Hašek v pondělí poskytnutí 89 miliard podpořil. Za nezodpovědné strašení a manipulaci s fakty označil tvrzení, že se kvůli půjčce zvětší státní dluh a nebudou finance na důchody.

„MMF tyto peníze poskytne zemím jižního křídla eurozóny a bude za to požadovat fiskální disciplínu. V případě bankrotů těchto zemí je MMF preferovaný věřitel, dostane zaplaceno jako první, jeho akcionáři, včetně ČR, o nic nepřijdou,“ uvedl Hašek.

Proti zapojení do záchranného plánu se vyslovila neparlamentní Suverenita vedená Janou Bobošíkovou. „Suverenita zásadně odmítá plány Německa a Francie na přísný centrální dohled nad rozpočty všech zemí EU. Tedy i těch, které si ponechaly národní měny a nepustily se do dobrodružství s eurem,“ uvedla.

Reklama

Výběr článků

Načítám