Hlavní obsah

Mečl: Grygárek mi řekl, že skončí. Grygárek: Nesmysl, je to mečlovina

– Praha • Aktualizováno
Právo, Novinky, jim, jfk, rav

Náměstek vrchního státního zastupitelství v Praze Libor Grygárek se podle slov pověřeného šéfa pražských žalobců Stanislava Mečla rozhodl rezignovat. Měl to podle něj zdůvodnit negativní kampaní vůči své osobě. Právu to Mečl potvrdil s tím, že s ním o tom v pondělí ráno hovořil. Sám Grygárek ale večer uvedl, že v rozhovoru s Mečlem žádná slova o rezignaci nepadla.

Foto: Petr Horník, Právo

Odstupující náměstek pražského vrchního státního zástupce Libor Grygárek

Článek

Mečl původně uvedl, že Grygárek zatím neupřesnil, kdy se hodlá funkce vzdát. V telefonickém rozhovoru si měl Grygárek stěžovat na mediální kampaň, která jej znechutila.

Sám Grygárek ale ve večerním telefonickém rozhovoru s Právem naprosto popřel, že by při pondělní schůzce s Mečlem nějaká slova o rezignaci vůbec padla a jeho interpretaci rozhovoru označil za nepravdivou.

„Je to další mečlovina. Dnes jsme se setkali a řekl jsem mu, že pokud má výhrady k mé práci, má právo podat návrh ministru spravedlnosti na mé odvolání z funkce. Dokonce nechápu, proč to už neudělal. Také si nedovedu představit naši další spolupráci,“ reagoval Grygárek na Mečlovo tvrzení s tím, že svého šéfa vybídl k tomu, aby ho sám odvolal.

Rovněž Mečl ale večer v rozhovoru s Právem tvrdil, že to, že by se Grygárek o rezignaci nezmínil, není pravda.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Stanislav Mečl

Styky s Janouškem

Mečl vyzval Grygárka k rezignaci poté, co si prověřil informace médií, podle nichž měl Grygárek udržovat styky s lobbistou a vlivným pražským podnikatelem Romanem Janouškem. Podle Mečla měl přitom Grygárek na starosti případy spojené právě s Janouškem.

Grygárek odmítl, že by kontakty s Janouškem měly něco společného s kauzami kolem jeho osoby. Kvůli zveřejnění svých telefonických styků podal také trestní oznámení.

Vrchní státní zastupitelství prochází významnou proměnou

Od nástupu do funkce Nejvyššího státního zástupce začal Pavel Zeman prověřovat kauzy a vyšetřování Vrchního státního zastupitelství v Praze (VSZ). Na jaře navrhl ministrovi spravedlnosti Jiřímu Pospíšilovi (ODS), aby odvolal šéfa VSZ Stanislava Rampulu. Na základě Zemanových podkladů na to došlo, ovšem až v říjnu, dlouho po vypršení zákonné lhůty.

Za Rampulu byl pověřen vedením úřadu Stanislav Mečl, který do té doby pracoval pod Zemanem. Proti Grygárkovi vyrukoval Mečl začátkem prosince poté, co si prověřil informace o Grygárkových stycích s podnikatelem Romanem Janouškem. Grygárek na Mečlovu výzvu rezignovat odmítl, což pro Mečla znamená velký problém, jelikož bude muset Grygárkovo provinění dokazovat. Proti Grygárkovi už začal připravovat další kroky.

Hrozby dalších kárných řízení houstnou nad pražským VSZ v souvislosti s kauzou Mostecké uhelné společnosti. Mečl navrhl ministrovi spravedlnosti Jiřímu Pospíšilovi (ODS) na základě analýz podat kárné žaloby na některé žalobce, kteří měli v případu, v němž jde ČR o 3,5 miliardy korun, postupovat liknavě. Pospíšil souhlasil. Podle informací Práva se jedná kromě Rampuly a Grygárka také o Ladislava Letka. Někteří vrchní žalobci už kvůli výsledkům Mečlem nařízené kontroly v úřadu skončili. Odvolána byla například šéfka odboru závažné hospodářské trestné činnosti Marcela Kratochvílová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám