Hlavní obsah

Pospíšil chce kvůli zdržování v kauze Mostecké uhelné vidět kárné žaloby

Praha
Aktualizováno

Někteří žalobci z Vrchního státního zastupitelství v Praze (VSZ) protahovali kauzu Mostecké uhelné společnosti (MUS). Vyplynulo to ze závěrů kontroly zaměřené na spolupráci státních zástupců se švýcarskými vyšetřovateli, které v pondělí předal dočasný šéf VSZ Stanislav Mečl ministru spravedlnosti Jiřímu Pospíšilovi (ODS).

Foto: Petr Kozelka, Právo

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS)

Článek

Informovala o tom mluvčí ministerstva Tereza Palečková s tím, že podle Pospíšila má být proti žalobcům „vyvozena kárná odpovědnost“.

Nyní bude na nejvyšším státním zástupci Pavlu Zemanovi, proti komu kárné žaloby podá.

„Po prostudování materiálu ministr shledal, že závěry JUDr. Mečla nasvědčují možnému pochybení konkrétních státních zástupců při vyřizování žádostí o právní pomoc v daném případu,“ uvedla Palečková.

Podle Pospíšila kauzu opravdu provázely průtahy. Mečl minulý týden deníku Právo řekl, že žalobci na některé švýcarské žádosti reagovali se zpožděním měsíce až dvou. Chybovali prý bývalý šéf pražských žalobců Vlastimil Rampula, jeho náměstek Libor Grygárek a státní zástupce Ladislav Letko.

Průtahy spočívaly zejména v ne úplně svižném vyřizování právních pomocí švýcarské strany.
Stanislav Mečl

Mečl koncem listopadu uvedl, že reakce českých úřadů na žádost Švýcarů o přihlášení se k zmraženým 12 miliardám pocházejícím z divoké privatizace MUS se protahovala i kvůli liknavosti žalobců z Vrchního státního zastupitelství v Praze.

Někteří vrchní žalobci už kvůli výsledkům Mečlem nařízené kontroly v úřadu skončili. Odvolána byla například šéfka odboru závažné hospodářské trestné činnosti Marcela Kratochvílová, již nahradí Soňa Bělohlávková, která prošetřovala kauzu vytunelovaných fondů Trend a Mercia.

„Průtahy spočívaly zejména v ne úplně svižném vyřizování právních pomocí švýcarské strany,“ přiblížil před časem Mečl.

Zdržovala i ministerstva

Mečl dodal, že žalobci rozhodně nejsou jediní, kdo celý proces zdržoval. „Není to tak, že by státní zastupitelství mohlo za to, že jsme se dosud k řízení ve Švýcarsku nepřihlásili,“ konstatoval Mečl.

Na pražské vrchní státní zastupitelství a na jeho minulého šéfa Rampulu přitom zatím jako na viníka ukazovali představitelé ministerstev spravedlnosti i financí. Právě tyto tři úřady si mezi sebou dlouhé měsíce celou věc přehazovaly jako horký brambor, až Česká republika málem propásla termín, do kdy se mohla přihlásit jako poškozená strana do švýcarského trestního řízení.

Podle informací Deníku Insider švýcarská prokuratura počítá s tím, že si ČR bude nárokovat 3,5 miliardy korun.

Kauza MUS
Švýcarsko začalo privatizaci MUS vyšetřovat v červnu 2005 kvůli podezření, že z firmy byly přes její vedení do země nelegálně vyvedeny peníze a „vyprány“. Švýcaři kvůli tomu zablokovali přes 12 miliard korun. Česka se dotázali, zda se chce k trestnímu řízení připojit. České úřady na tyto žádosti téměř rok neodpověděly. Mečl již dříve uvedl, že po prostudování spisu zjistil, že „věci nebyla věnována náležitá pozornost“. Nařídil proto na VSZ kontrolu.
Na Mečlův krok reagoval již koncem minulého týdne Rampula. Uvedl, že Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ) pražským žalobcům nikdy nevytýkalo postup, jakým kauzu MUS vedli. VSZ mu prý o případu podávalo podrobné informace, a NSZ si na průtahy nestěžovalo.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám