Hlavní obsah

Skok ze čtyř kilometrů na vlastní kůži s kamerou

Novinky, Karolína Vrbasová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kolín

Kameraman Novinek si doslova na vlastní kůži vyzkoušel, jaké to je padat volným pádem. S profesionálním instruktorem vystoupal v letadle plném dalších skokanů do výšky 4 000 metrů a v tandemovém skoku dostal plnou dávku adrenalinu.

BEZ KOMENTÁŘE: Seskok padákem na vlastní kůžiVideo: Novinky

 
Článek

Během dvacetiminutové přípravy na tandemový seskok z výšky 4000 metrů máte možnost vyzkoušet si polohu pro volný pád nanečisto. Současně se od instruktora dozvíte veškeré potřebné informace. Do předpisového vybavení, které obléknete, patří kombinéza, speciální přilba a ochranné brýle (případně speciální brýle na ochranu dioptrických brýlí). Nezbytnou součástí výstroje je také postroj pro připnutí k tandempilotovi.

Jen patnáct minut trvá, než vás letadlo vynese do potřebné výšky. „Skáče se ze čtyř kilometrů. Přibližně minutu lidé letí volným pádem, za tu dobu urazí polovinu vzdálenosti k zemi. Pak se otevře padák a dalších deset až patnáct minut se člověk kochá pohledem z ptačí perspektivy. Při volném pádu letíte rychlostí mezi sto padesáti a sto sedmdesáti kilometry za hodinu,“ popisuje Jaroslav Jíra, provozovatel paraškoly Impact.

Skáčou i senioři

Ve výšce 1800 metrů, kdy instruktor otevírá tandemový padák, si odvážlivci mohou sami vyzkoušet řízení. Před přistáním přebírá řízení z bezpečnostních důvodů opět zkušený instruktor.

Tandemový seskok je tou nejjednodušší cestou, jak přičichnout k parašutismu bez nutnosti nákladného výcviku a speciálního povolení. Například paraškola Impact ročně provede stovky tandemových seskoků a zájemcům je prý od osmi do devadesáti let. Je to údajně naprosto bezpečný druh adrenalinové zábavy.

„Pokud by se náhodou neotevřel padák, automaticky se aktivuje záložní, který je úplně stejný,“ vysvětlil Jíra.

Reklama

Výběr článků

Načítám