Hlavní obsah

Smiřování bank s pádem eura je apokalyptická zpráva, říká Medvěděv

Novinky, jim
Praha
Aktualizováno

Ruský prezident Dmitrij Medvěděv při návštěvě Prahy debatoval s českou hlavou státu Václavem Klausem také o situaci ve světě i v evropském regionu. Podle něj je Rusko znepokojeno množícími se černými scénáři o budoucnosti eurozóny a čtvrteční zprávu, že se centrální banky připravují na pád eura, označil za apokalyptickou informaci.

Foto: Petr Horník, Právo

Ruský prezident Dmitrij Medvěděv se svým českým protějškem Václavem Klausem

Článek

Rusko je prý připraveno pomoci z postu člena MMF, ale s řešením krize musí přijít eurozóna.

„Centrální banky se prý chystají odejít od eura, to pokládáme za apokalyptickou informaci. Hodně nás to znepokojuje, protože se to týká celého světa,“ řekl Medvěděv na společné tiskové konferenci s Klausem.

S Klausem, jehož označil za „opravdu skvělého odborníka na dané téma“, Medvěděv souzněl v názorech, že problémy eurozóny nelze vyřešit dary z cizích zdrojů a že příčiny vězí v různorodosti jednotlivých ekonomik uvnitř eurozóny.

Ale my těch eur máme opravdu hodně, tak nevím, jestli by na to stačily koruny.
Dmitrij Medvěděv

„Problémy eura musí řešit státy eurozóny a nikdo jiný. Hluboký problém nelze vyřešit dary z jiných zdrojů, ale jsme ochotni se na tom podílet v rámci klubu MMF, abychom přispěli ke stabilizaci, avšak základní řešení musí vzejít z těchto zemí,“ uvedl Medvěděv. Podle něj by členské státy neměly nechat euro napospas osudu.

„Cítí to docela dobře,“ pochválil Klaus svůj protějšek. „Problémy eura, eurodluhové krize jsou tím nejslabším článkem řetězu, na kterém se řetěz trhá. Ty problémy jsou širší, a toto jenom vršíček ledovce,“ poznamenal k tomu Klaus.

Také souhlasil s tím, že cesta nevede skrz jednorázovou pomoc, a je třeba, aby státy eurozóny dospěly k fundamentálnímu zásadnímu řešení, které nevzejde z jednoho summitu. Klaus očekává transformaci celého systému.

Investujte do koruny, nabízí Rusku pomocnou ruku Klaus

Během hovorů na téma budoucnosti eurozóny si Klaus s Medvěděvem i zažertovali.

„Prosím, abyste to nedávali do headlinů vašich zpráv, ale říkal jsem panu prezidentovi, že kdyby se obával osudu eura, tak že by mohli devizové rezervy Ruské federace třeba převést do českých korun. To by také byla alternativa, ale nevím, jestli mě poslechne,“ řekl Klaus s nadsázkou.

„Pan prezident navrhl určitou myšlenku, abychom veškerá naše eura investovali do českých korun,“ potvrdil Medvěděv. „Ale my těch eur máme opravdu hodně, tak nevím, jestli by na to stačily koruny,“ smál se na tiskové konferenci Medvěděv.

ČR a Rusku se daří zbavovat zátěže sovětského područí

Oba prezidenti si pochvalovali, jak se v poslední době upevňují vazby mezi ČR a východní mocností, což prý potvrzují nejen miliardové smlouvy mezi českými a ruskými firmami, které byly během Medvěděvovy návštěvy podepsány. [celá zpráva]

Zlepšuje se podle nich například i kulturní spolupráce, o čemž svědčí i výstava kremelského pokladu. [celá zpráva]

„Tato návštěva je signálem oboustranného zajmu o naše přátelské vztahy. Vztahy, které, jak v jedné chvíli při našem rozhovoru prezident Medvěděv řekl, už byly deideologizovány a kterým se daří, aby se zbavovaly nelehké zátěže minulosti,“ řekl Klaus.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám