Hlavní obsah

Senát se přel o cvičení lékařů v SR, Töpfer vyzval Štěcha k odchodu

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Sociální demokracii se ve čtvrtek v Senátu nepodařilo prohlasovat odmítavé usnesení k vyslání českých vojenských lékařů na Slovensko. Ti do sousední země odjeli na žádost slovenské vlády, která potřebovala nahradit lékaře, kteří se zapojili do protestu a podali výpovědi.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda Senátu Milan Štěch

Článek

Podle návrhu usnesení mělo dojít vysláním lékařů k porušení Ústavy, neboť věc neposvětil parlament. Senátoři věc nakonec po několikahodinové debatě přerušili.

Navržení tohoto bodu na plénum schůze iniciovala ČSSD ústy šéfa horní komory Milana Štěcha. Tři desítky vojenských lékařů působily na Slovensku na základě rozhodnutí kabinetu od soboty. Počátkem tohoto týdne se slovenská vláda s lékaři na mzdových požadavcích dohodla a čeští zdravotníci se mohli vrátit do vlasti.

Rozhodnutí kabinetu před senátory obhajoval ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) i ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). Vondra zdůraznil, že vyslání lékařů bylo vojenským cvičením a rázně odmítl, že by došlo k porušení Ústavy, kterou podobně jako další kolegové neváhal citovat.

Vondra připomněl i to, že čeští lékaři zachraňovali na Slovensku životy. „Tohle je prostě odborářská akce v senátním hávu,“ reagoval Vondra na výtky levicových senátorů.

Töpfer vyzval Štěcha k rezignaci

Senátor Tomáš Töpfer (ODS) vyzval Štěcha k rezignaci. Vadí mu, že nadřazuje své politické a odborové zájmy nad záchranu životů. Štěch to odmítl a označil vystoupení za divadelní etudu.

Senátoři ČSSD připomínali, že vyslání lékařů pod záminkou, ex post oznámeného, vojenského cvičení, bylo účelové. Pozastavovali se i nad tím, že vojenští lékaři „cvičili“ v civilních nemocnicích.

Pravicoví senátoři oponovali, že Senátu nepřísluší posuzovat ústavnost a varovali před tím, aby se komora stala „oranžovou hlásnou troubou“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám