Hlavní obsah

Minimální mzda zůstane 8000 korun, zvýší se životní minimum

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Minimální mzda zůstane od ledna příštího roku na nynější výši 8000 korun. Kabinet ve středu zvažoval návrh na její zvýšení, ale neschválil ho. Řekl to po jednání vlády ministr práce Jaromír Drábek. Zvedne se ale částka pro životní a existenční minimum.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (vlevo) rozmlouvá s ministrem financí Miroslavem Kalouskem. (oba TOP 09)

Článek

Zvýšení na 8400 nebo 8500 korun navrhoval právě Drábek, podle něj částka odpovídala možnostem české ekonomiky. Ostatní ministři se s tím ale neztotožnili. "Respektuji argumenty vlády, že v současné ekonomické situaci si vláda nemůže dovolit rozhodnout o zvýšení minimální mzdy, když nevíme, jakým způsobem se bude ekonomika České republiky vyvíjet," řekl Drábek.

Kabinet také schválil zvýšení životního minima, podle něhož se vypočítávají sociální dávky. Dosud bylo 3126 korun, od ledna to bude 3400 korun. Existenční minimum se zvýší z 2020 korun na 2200 korun.

Životní minimum je nejnižší částka na zajištění jídla a základních potřeb. Porovnává se s ním příjem lidí či rodin kvůli sociálním dávkám. Existenční minimum je suma nutná pro přežití. Na tu může spadnout třeba nezaměstnaný, který si práci aktivně nehledá. Minimum se využívá při stanovení nároku na dávky v hmotné nouzi, přídavku na dítě, sociálního příplatku, alimentů či nezabavitelné částky při exekuci.

Nové tarify pro učitele

Kabinet také schválil nařízení, kterým se mění tarifní tabulky pro platy učitelů. Mzda se jim od ledna zvýší o 500 až 1500 korun měsíčně, současně se ale ruší odměňování podle věku. Všichni učitelé budou dostávat stejně.

Drábek upozornil, že u jiných státních zaměstnanců se tzv. věkový automat zrušil už dříve.

Reklama

Výběr článků

Načítám