Hlavní obsah

Kvůli platům od rána stávkovalo 1600 škol

Aktualizováno

Na 1600 školách se ve středu vyučuje až od 09:00, učitelé tak dávali najevo svůj nesouhlas proti plánovaným změnám v platových tarifech. Do stávky, která odstartovala v osm ráno, se podle odborů zapojilo nejméně 20 000 lidí, tedy asi pětina všech učitelů.

Foto: Ivan Blažek, Právo

První hodina kvůli stávce odpadla v základní škole v Mýtě na Rokycansku.

Článek

Ke stávce se připojila například základní škola v Mýtě na Rokycansku. „U nás se zapojili všichni učitelé i provozní zaměstnanci, celkem 24 pracovníků,“ řekla Právu ředitelka školy Jaroslava Roučková. „Nesouhlasíme s odstraněním takzvaného věkového automatu,“ vysvětlila Roučková. Rozhodnutí, že škola bude stávkovat, padlo teprve v úterý.

„Rodičům jsme to sdělili prostřednictvím žákovských knížek a informace je i na webových stránkách školy,“ dodala ředitelka. Pro žáky, kteří přeci jen do školy dorazili už na osmou, zde byla připravena družina a školní klub. V osm hodin ráno této nabídky ale využili jen dva chlapci. „Dojíždím z Čejkova, později bych se do Mýta už nedostal,“ vysvětlil Pepík ze čtvrté třídy.

Foto: Jiří Falout, Právo

Jirka a Eda si ráno v družině Základní školy Oskara Nedbala v Českých Budějovicích malovali, hráli či se dívali na televizi.

Čtyři miliardy nestačí

Odborům vadí, že zařazení do platové stupnice by bylo závislé nikoli na délce praxe, ale na rozhodnutí ředitele školy. Toto nařízení má ve středu projednávat vláda.

Ministr školství Josef Dobeš (VV) stávku odsoudil, protože od ledna dostanou pedagogové 500 až 1500 korun přidáno. Celkem chce ministr na navýšení mezd přerozdělit čtyři miliardy korun.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Školáci ze ZŠ Provaznická v Ostravě si museli počkat až na 8:55 minut, kdy je vpustili po ukončení stávky do školy.

Šéf školských odborů František Dobšík ale ráno v ČT namítl, že Dobeš slibované celé čtyři miliardy korun na platy učitelům nedá, protože dané peníze budou započítány do hrubé mzdy, a značná část z peněz se tak opět vrátí státu. Podle Dobšíka se do kapes učitelů rozdělí jen o něco více než tři miliardy.

S dětmi si budou povídat

Ve zhruba tisícovce škol po celé republice chtějí sice otevřít v obvyklou dobu, do 09:00 se ale nebude vyučovat a děti si budou jen hrát.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

V 9:00 stávka skončila, děti se šly učit. V Libereckém kraji se údajně protestů zúčastnilo až 850 pedagogů v 75 školských zařízeních, na ZŠ Husova v Liberci se připojilo 72 procent učitelů.

Odbory začaly svolávat stávku minulý týden v pátek, stovky škol prý odpověděly, že je to pro ně narychlo, ale že by podpořily třeba celodenní stávku v příštím roce. „Hodně tisíc kolegů, kteří se přímo do stávky nezapojí, nás podporuje. Přijdou do školy, ale s dětmi si budou hrát, povídat, a starším vysvětlovat naše postoje,“ přiblížil Dobšík.

Nejvíce nespokojenců je podle odborů z Moravskoslezského a Jihomoravského kraje. Jen z Jihomoravského kraje se ke stávce připojilo na 657 škol, tedy asi 69 procent škol v regionu, v Moravskoslezském pak 250 škol a 5200 učitelů. Zřejmě nejslabší bude účast v hlavním městě.

Dobšík připustil, že podpora stávky je obecně slabší ve velkých městech, což si vysvětluje tím, že například Pražané jsou obecně konzervativnějších názorů a k protestům přistupují vlažněji.

"Nepochopitelný a groteskní nátlak"

Dobeš předem ohlásil, že stávka nebude mít na jeho agendu žádný vliv. Podle něj se do stávky možná nezapojilo ani tolik lidí, kolik odbory avizovaly. „Jsem zvyklý dělit jejich výpočty třemi, takže ještě uvidíme, kolik učitelů se do stávky zapojilo,“ řekl v ČT Dobeš.

Ministr bagatelizoval i samotné důvody stávky. Podle něj je argument, že zrušení věkového automatu povede k nespravedlivému přerozdělování platů, zavádějící. „Už loni byl věkový automat zrušen u nepedagogů a dosud nemám jediný důkaz, že by k tomu došlo,“ řekl Dobeš.

„Odborářům jde o to udělat si čárku, něco proklamovat, ale spolupracovat se mnou, to ne,“ tvrdí Dobeš a označil stávku za nepochopitelný a groteskní nátlak.

Dobeš vs. odbory
Kantoři měli doposud jako poslední skupina zaměstnanců ve veřejném sektoru nárok na automatické zvyšování platu podle délky praxe. Nově by o tomto měl rozhodovat ředitel školy. Toho se obávají hlavně starší kantoři, kterým by prý teoreticky mohl klesnout plat na nástupních 20 000 korun.
Dobeš chce ale vyzvat ředitele škol dopisem, aby možnosti přeřazovat učitele v platových stupnicích využívali pouze zřídka, nejlépe jen při zvednutí tarifu a přidání peněz.
Dobeš odborům rovněž připomíná, že učitelům platy zvýšil už loni, a to o 2,1 miliardy korun. Stěžuje si také na nedostatečnou spolupráci ze strany odborů, jelikož jej neupozorňují na rozpory ve školství. Jejich roli prý musí naplňovat sám.

Anketa

Souhlasíte s hodinovou stávkou učitelů?
Ano
26,6 %
Ne
73,4 %
Celkem hlasovalo 11599 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám