Hlavní obsah

Sněmovna přiklepla Johnovi novou funkci, ČSSD se bezmocně zlobí

Právo, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Šéf véčkařů Radek John by mohl po téměř devíti měsících získat funkci ve Sněmovně. Koalice se totiž definitivně dohodla na tom, že rozdělí třicetičlenný výbor pro obranu a bezpečnost na dva výbory, přičemž bezpečnostnímu výboru by mohl šéfovat právě John. Rozdělení výboru poslanci i přes odpor opozice přijali.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda VV Radek John

Článek

S plánem rozdělit výbor přišla koalice už v polovině roku, avšak nakonec kvůli hádkám rozdělení výboru a uplacírování Johna zablokovali politici TOP 09. Nyní si představitelé ODS, TOP 09 a VV obrazně padli kolem krku.

Rozdělením výboru tak koalice uštědří facku opoziční soc. dem., jejíž poslanec František Bublan dosud řídí výbor pro obranu a bezpečnost. Nově by ale podle dostupných informací měl výbor pro obranu šéfovat místopředseda klubu ODS, šéf volební komise Jan Vidím, bezpečnostní pak John.

Bublan by mohl šéfovat komisi

Náplastí soc. dem. za ztrátu jedné předsednické funkce má být zřízení komise pro kontrolu Generální inspekce bezpečnostních sborů, kterou by mohl obsadit právě Bublan.

Proti ztrátě předsednické funkce ve výboru pro obranu a bezpečnost už v létě hlasitě protestovali představitelé soc. dem. Podle nového šéfa poslaneckého klubu Jeronýma Tejce je nemyslitelné, aby opozice ztratila kontrolní vliv na ministerstvo vnitra. Opozice sice může protestovat, ale to je tak jediné, co může. Díky početní převaze koaličních poslanců si vládní strany mohou ve Sněmovně prosadit cokoli.

VV původně chtěly omezit počet výborů

Pikantní na celé záležitosti přitom je, že to byli právě Johnovi véčkaři, kteří na začátku volebního období v rámci úspor prosadili omezení počtu sněmovních výborům, a tím i jejich placených funkcionářů. Nezabraly přitom ani argumenty některých politiků, podle kterých ustavení třicetičlenného výboru znamená komplikaci při projednávání různých věcí, neboť takový počet členů neumožňuje detailní diskusi. I proto si nakonec výbor pro obranu a bezpečnost zřídil šest podvýborů.

Zvolením předsedou výboru by si John finančně polepšil. Narozdíl od současných 55 900 korun hrubého měsíčně by mohl brát 78 700 Kč a k tomu 29 000 hrubého v podobě paušálních náhrad.

John: Sloučení výborů byla nezkušenost

"Nešlo o to vytvořit funkci pro mě, ale nefunkční výbor učinit funkčním. Co jsme zažili na poli bezpečnostní problematiky, je vážná věc a je třeba, aby byl výbor akceschopný,“ řekl novinářům John s tím, že třicetičlenný výbor nefungoval a současná „katastrofa by se táhla ještě další dva roky“.

Šéf véček také přiznal, že byla chyba sloučit branný a bezpečnostní výbor. „Byla to nezkušenost, že v touze po úsporách jsme spojili něco, co nám praktici říkali, abychom nedělali,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám