Hlavní obsah

Nominaci na místopředsedu ODS přijmu, na prezidenta ne, řekl Svoboda

Novinky, sad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

"Bez zařazení do politického žebříčku není možné něco prosazovat," míní pražský primátor Bohuslav Svoboda, který navzdory dřívějším výrokům aspiruje na šéfa pražské ODS. Nevyloučil ani funkci místopředsedy ODS, prezidentem ale být nechce. Řekl to v Otázkách Václava Moravce na ČT1.

Článek

"Nominaci přijmu, ale nejsem ten, kdo je designován, aby byl vybrán," tvrdí Svoboda. Ten také připravuje návrh, aby byly sníženy odměny členů dozorčích rad. Politici jsou stále dosazováni do dozorčích rad městských firem (dopravní podnik, plynárny, energetika) bez výběrového řízení. Nyní prý budou dostávat jen desítky tisíc ročně, dosud pobírali stovky tisíc.

Ke skandálu s předraženou výrobou lístků pro MHD řekl, že přezkoumá roli dozorčí rady. Ředitel dopravního podniku Martin Dvořák z místa odchází dobrovolně.

Svoboda odmítá názor, že by se Praze měly odebrat finance a přidat je malým obcím. Praha ovšem musí šetřit stejně. Jen tunel Blanka bude stát minimálně 36,9 miliardy korun. "Musíme zvažovat, co vše je okolo té stavby nutné. Mají být tunely kachlíkované, nebo ne? Když se nám podaří snížit cenu ještě o miliardu, bude to zázrak," myslí si primátor.

Svoboda chce přezkoumat i překrývání tras (např. stejné trasy tramvají a metra), což ušetří asi 15 procent nákladů. Zrušení slev pro děti a důchodce je prý až na posledním místě.

Lessy: policie ještě zeštíhlí

Policejní prezident Petr Lessy řekl, že nevidí důvod, proč by měl rezignovat. V pondělí proběhne schůzka s ministrem vnitra Janem Kubicem, kde se bude mluvit o zeštíhlení prezídia. Šlo by o škrt zhruba stovky míst a Lessy netrvá ani na čtyřech náměstcích.

Reklama

Výběr článků

Načítám