Hlavní obsah

Třicítka českých lékařů už pomáhá na Slovensku

– Bratislava/Praha • Aktualizováno
Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Navzdory podepsané dohodě mezi slovenskou vládou a lékaři míří na Slovensko třicítka českých vojenských lékařů. Příslušné ujednání v sobotu v Bratislavě potvrdili ministři zdravotnictví České republiky a Slovenska Leoš Heger (TOP 09) a Ivan Uhliarik. Češi pomohou v nemocnicích, jejichž provoz poznamenaly hromadné výpovědi zdravotníků.

Článek

Do slovenských nemocnic nastoupilo v sobotu celkem 25 českých vojenských lékařů. „Jsme vojáci, plníme úkoly,“ uvedl velitel týmu lékařských specialistů české armády Jan Österreicher. Například v Univerzitní nemocnici v Bratislavě pomáhá 12 českých lékařů, 5 anesteziologů, 4 chirurgové, 2 traumatologové, a jeden urolog. Už v sobotu někteří z nich asistovali při operaci pacienta, který utrpěl úraz dolní končetiny. Další čeští lékaři pomáhají v nemocnicích v Žilině, v Nitře a v Ústřední vojenské nemocnici v Ružomberku.

Zatím není jasné, dokdy budou čeští doktoři na Slovensku. Operační rozkaz mají platný na 30 dní, ale předpokládá se, že na Slovensku budou mnohem kratší dobu, protože slovenští lékaři se od pondělí postupně vrátí do nemocnic.

Vláda se s lékaři dohodla

Představitelé obou zemí podepsali dohodu o výpomoci ve stavu, v němž se slovenské zdravotnictví nachází. „Je to pomoc v pravou chvíli. Dnes se opět ukázalo, že dvě země, které byly přes sedmdesát let v jednom společném státě, jsou opět k sobě blíž. Moc si vážím rychlé reakce ministerstva zdravotnictví České republiky a osobní vklad pana ministra Hegera v této věci,“ uvedl Uhliarik po podpisu dohody.

Slovensko využije českou nabídku navzdory tomu, že slovenská vláda se v noci na sobotu dohodla s odbory na ukončení protestu a jejich návratu do nemocnic. [celá zpráva]

Foto: Ivan Vilček, Právo

Ministři zdravotnictví SR a ČR Ivan Uhliarik a Leoš Heger v Bratislavě

Slovenští lékaři se vrátí do pondělí

Slováci nechtěli ponechat nic náhodě, protože lékaři, kteří podali výpověď od prvního prosince, se budou vracet na svá pracoviště postupně. Na Slovensko míří lékaři z Hradce Králové a z Prahy. Na Slovensko by měli dorazit v odpoledních hodinách. Rozmístěni budou v Bratislavě, v Nitře a v Žilině.

Předseda Lékařského odborového sdružení Marian Kollár uvedl, že povolání českých lékařů na Slovensko je důkazem nezvládnutí situace ze strany slovenské vlády. „Hodnotíme to jako krok, který je v rozporu s platnou národní a evropskou legislativou. Vláda na zakrytí své neschopnosti ukázala, že je ochotna použít finanční prostředky našich daňových poplatníků víc na zaplacení zahraničních lékařů, než na spravedlivou odměnu slovenských lékařů,“ uvedl Kollár.

Šéf odborářů potvrdil, že lékaři nastoupí zpět do práce v pondělí, nejpozději v úterý. Podle slovenských médií personální oddělení jednotlivých nemocnic budou pracovat i o víkendu. „V zájmu pacienta jsme se rozhodli situaci dál neeskalovat a přijmout podmínky vlády, které sice neodpovídají plně našim požadavkům, ale byly jediným možným řešením na zklidnění napjaté situace,“ dodal Kollár.

Šéf lékařských odborů zdůraznil, hlavní podmínkou dohody s vládou byla garance návratu všech lékařů na svá původní místa a do svých původních funkcí.

Reklama

Související témata:

Související články

Vláda pošle 30 lékařů na pomoc Slovensku

Česká vláda v pátek schválila vyslání 30 vojenských lékařů na pomoc Slovensku. Je mezi nimi například 11 chirurgů či deset anesteziologů. Podle premiéra Petra...

Výběr článků

Načítám