Hlavní obsah

Čachry s potrubím provázejí štědře dotované stavby kanalizací

Právo, Jakub Svoboda

Výstavbu obecních kanalizací v Česku podle odborníků stále častěji provázejí podezřelé záměny potrubí a dalšího materiálu. Jak Právo zjistilo, Státní fond životního prostředí (SFŽP), který na tyto projekty uděluje mnohamiliónové dotace, prověřuje hned několik takovýchto případů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Zcela odlišné potrubí, než bylo původně uvedeno v projektu schváleném fondem, skončilo v zemi například při dosud probíhající výstavbě kanalizace v třítisícovém moravském městečku Kostelec na Hané.

Projektant sice v projektové dokumentaci uvedl potrubí s plným žebrem, zhotovitel stavby se ale bez souhlasu fondu, tedy v podstatě načerno, nakonec rozhodl do země uložit tzv. korugované potrubí. To je v tomto případě ceníkově o zhruba 40 procent levnější a podle Právem oslovených odborníků z hlediska kvality a životnosti vykazuje podstatně horší vlastnosti než potrubí uvedené v projektové dokumentaci schválené SFŽP.

Na část kostelecké kanalizace mělo být podle projektu původně použito i kvalitní sklolaminátové potrubí – podle nejmenovaného zdroje bylo ovšem nahrazeno levnější variantou trubek dovážených z Turecka. Podle podmínek poskytování dotací z EU by přitom výrobce i dodavatel materiálu měl být z Unie, což Turecko zatím není.

SFŽP, od kterého chce Kostelec získat dotaci z evropského Fondu soudržnosti a státního rozpočtu za bezmála 130 miliónů korun, ale tuto záměnu odhalil a žádné peníze městu zatím neuvolnil.

Ušetřilo město desítky miliónů?

Teprve po skončení prověrky se má fond rozhodnout, v jaké výši a zda vůbec dotaci vyplatí.

„V případě, že SFŽP posoudí, že se jedná o změnu materiálu proti zadávací dokumentaci, bude žadatel vyzván ke zpracování změnového listu, který bude obsahovat i zdůvodnění změny, kalkulaci méně či víceprací a stanovisko projektanta, dodavatele, objednatele a technického dozoru investora,“ sdělila Právu mluvčí SFŽP Jarmila Krebsová. Jak dodala, výstavbu kanalizace v Kostelci fond prověřuje již několik týdnů.

Díky uvedené záměně potrubí by měl Kostelec podle oslovených expertů ušetřit až desítky miliónů korun, vedení města však o žádných úsporách neví. „O úsporách nebylo s dodavatelem nikdy jednáno, ale Váš návod je podnětný a toto jednání zahájím,“ odpověděl ve středu na dotaz Práva starosta Kostelce na Hané Ladislav Hynek (ČSSD).

Na kosteleckém projektu jsou zarážející i některé další okolnosti. Jak Právu sdělil dobře informovaný zdroj, který si nepřál být jmenován, potrubí dodávané na stavbu v Kostelci jde přes několik mezičlánků-firem, což konečnou cenu materiálu značně navyšuje.

Podle Hynka ale výstavba obecní kanalizace probíhá zcela v pořádku. „Na investiční akci došlo k použití materiálů, které plně odpovídají platným normám. Zjištění jsou taková, že nedošlo k žádným porušením platných pravidel, ba naopak potrubí z polypropylenu bude vyššího řádu s vyšší kruhovou tuhostí,“ dodal starosta.

S trubkami se kouzlí i jinde

Podezřelé záměny materiálu při výstavbě kanalizací se dají poměrně snadno vystopovat i jinde než jen v Kostelci na Hané. V ČR jde dlouhodobě o poměrně rozšířenou praxi, shodují se stavitelé a projektanti, kteří ale nechtějí být jmenováni.

„Žádají se dotace na mercedesy, ale nakonec se na stavbu dodají trabanty,“ uvedl jeden z projektantů. Podle něj se situace zhoršila s poslední hospodářskou krizí, od které ve stavebnictví obecně klesly marže. „Řada lidí si to teď kompenzuje právě skrze záměnu materiálu,“ tvrdí projektant.

Z jiného zdroje je Právo zase informováno o dalších obcích na Ostravsku a Olomoucku, kde má být situace podobná jako v Kostelci.

„V jedné z obcí bylo žebrované potrubí zaměněno za hladké trubky z PVC, v jiném případě zhotovitel v průběhu stavby změnil potrubí s plným žebrem na korugované polypropylenové. Tady, na rozdíl od Kostelce, možná mají nějaké změnové listy umožňující záměnu trubek a čerpání dotací, ale určitě to není tak, že by měli vracet rozdíl v ceně materiálu,“ dodal zdroj.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám