Hlavní obsah

Listopad bude zřejmě nejsušším měsícem v historii

Praha

Listopad byl nejsušším měsícem v historii měření, tedy za posledních 206 let. Na většině území nespadla za celý měsíc ani kapka a veškeré srážky byly způsobeny jen mrholením z nízké oblačnosti. Je pravděpodobné, že nebude jen nejsušším listopadem, ale nejsušším měsícem vůbec.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Hory zažily slunečné dny. Nížiny byly skryty pod mraky, přesto v nich často nespadla ani kapka.

Článek

„Zatím o tom ale nechceme tak mluvit, protože ještě dnes má přijít studená fronta, zatím to ale tak vypadá,“ řekla Novinkám mluvčí Meteopressu Dagmar Honsová. Konečná čísla budou mít meteorologové 3. prosince.

"Na většině území žádné srážky zaznamenány nebyly, jen z nízké oblačnosti bylo slabé mrholení, které ale srážkoměry nezaznamenaly," řekla Honsová.

Petr Dvořák z Českého hydrometeorologického ústavu připomněl, že výrazněji v České republice pršelo naposledy 26. října.

V hlavním městě až do posledního listopadového dnes vůbec nepršelo a meteorologové naměřili nulu. Ve středu ale přišla krátká přeháňka.

Doposud nejsušší listopad byl v Praze v roce 1920, tehdy meteorologové v Klementinu naměřili 1,6 milimetru. V celé republice to bylo úhrnem 3,5 milimetru. Letošní číslo bude podle Honsové určitě nižší.

Přesné listopadové číslo bude známo 3. prosince, než se spočítají průměry za celou Českou republiku. Některá místa totiž díky dvěma frontám déšť zaznamenala. Slabě například o víkendu pršelo v jižních Čechách.

Nejsušší měsíce v historii
měsícmnožství srážek na celém území (v mm)
listopad 19203
prosinec 19724
prosinec 19637
listopad 19538
březen 19219

Podle Honsové bývají zimní měsíce a i listopad obecně chudší na srážky, nejdeštivější jsou naopak měsíce letní.

Listopad je paradoxně i měsícem, který je nejchudší na sluneční svit. To se v nížinách potvrdilo i letos. Může za to inverze, kvůli které byla údolí celý den pod příkrovem nízké oblačnosti, kdežto hory zažily 27 slunečných dnů.

Reklama

Výběr článků

Načítám