Hlavní obsah

Na výzkum ovzduší v Ostravě nejsou peníze, Ostragen radnici nepřesvědčil

– Ostrava
Právo, Denisa Telaříková

Po třech letech končí výzkum vlivu znečištěného ovzduší na zdraví obyvatel města Ostravy, na kterém pracovali odborníci z Ústavu experimentální medicíny Akademie věd ČR pod vedením Radima Šráma. Nejsou totiž na něj peníze. Tento unikátní výzkum přitom zjistil nové velmi zajímavé a hlavně alarmující poznatky. Zdejší děti jsou nemocnější a lidé tu mají nový specifický gen.

Foto: Drahoslav Ramík, ČTK

Smogové mračno nad Ostravou

Článek

Z výzkumu vyplývá, že děti v předškolním věku z Ostravy jsou zejména v prvním roce svého života výrazněji nemocnější než jejich vrstevníci z jiných částí Česka. Více také trpí astmatem.

U Ostravanů se také objevil nový gen, nyní již pojmenovaný Ostragen (díky písničkáři Nohavicovi-pozn. red.), který lidem pomáhá v boji se škodlivinami, jež dostávají do těla ze znečištěného ovzduší. Prokázaným důsledkem znečištěného ovzduší je podle výsledků výzkumu také vyšší úmrtnost lidí v Ostravě na kardiovaskulární nemoci.

Pokračování je ve hvězdách

Dosud výzkum financovalo ministerstvo životního prostředí (MŽP) a školství (MŠMT). Nyní však hrozí, že na pokračování výzkumu peníze v příštím roce nebudou. „Nejsou totiž vypsány žádné dotační tituly,“ upřesnil problém šéf vědeckého týmu Radim Šrám.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Šéf vědeckého týmu Radim Šrám seznamoval novináře v Ostravě s výsledky unikátního výzkumu.

„Od roku 2012 nebude ministerstvo životního prostředí disponovat dotačními prostředky na podporu výzkumu a vývoje, ze kterých byl placen také ostravský výzkum vlivu ovzduší na zdraví obyvatel,“ sdělil Právu mluvčí MŽP Petr Kučera s tím, že na konci září však vědecká rada, která je poradním orgánem ministerstva, doporučila projednat pokračování tohoto dlouhodobého výzkumu ve vedení MŽP. „Pokračování výzkumu je prostě v jednání,“ vysvětlil situaci mluvčí.

Ostravská radnice by chtěla konkrétní opatření

Vedení Moravskoslezského kraje doufá, že zmíněná ministerstva naleznou další finanční prostředky na pokračování takovýchto výzkumů, jako byl ten pod vedením vědce Radima Šráma. „Měly by probíhat v rámci celé České republiky, aby nám poskytly důležité srovnání s jinými regiony,“ uvedla mluvčí Moravskoslezského kraje Šárka Vlčková. Dodala, že kraj vítá iniciativu Akademie věd ČR a provedení výzkumů vlivu znečištěného životního prostředí na zvolený vzorek populace v tak širokém měřítku.

„Navíc bychom do budoucna spatřovali přínos v porovnání výsledků této studie s jinými částmi našeho kraje. Například s vesnickou „relativně“ čistou zástavbou,“ řekla Vlčková.

Město Ostrava však v pokračování výzkumu Akademie věd ČR žádný přínos nevidí.

Redakci to alespoň sdělil náměstek ostravského primátora pro oblast životního prostředí Dalibor Madej (ODS). „To, že bych měl mít já a Ostravané nějaký unikátní gen, který mi pomáhá vyrovnat se se smogem, beru s humorem. Nevidím důvod, dávat peníze do výzkumu, který vyzkoumá jen to, co tady všichni víme. Že zde máme špatné ovzduší ovlivňující zdraví lidí. Raději bych peníze místo na výzkum dal například na vyšší čištění ostravských ulic,“ zdůraznil Madej.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám