Hlavní obsah

Podporu v ODS mám, co bych dělal v TOP 09? ohradil se vůči Šťastnému Svoboda

Novinky, jim
Praha
Aktualizováno

Primátor hlavního města Bohuslav Svoboda (ODS) se ohradil vůči nařčením šéfa pražské ODS Borise Šťastného, který v Právu prohlásil, že Svoboda měl v úmyslu přejít k TOP 09. Svoboda tvrdí, že k podpisu smlouvy s TOP 09 měl podporu lidí, za nimiž stály jejich stranické buňky. U TOP 09 by prý neměli co pohledávat. Svoboda se navíc opřel do Šťastného s tím, že rozklad velké koalice měl vést k její renesanci koncem roku s Rudolfem Blažkem (ODS) v čele.

Foto: Petr Horník, Právo

Pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS)

Článek

Šťastný v Právu mimo jiné uvedl, že Svoboda se během svého angažmá v čele pražské radnice zasloužil o stále hlubší štěpení zastupitelského klubu ODS. Podle něj chtěl Svoboda spolu se svými věrnými přejít k TOP 09.

„Je to právě pan předseda Šťastný, kdo se snaží za každou cenu dezintegrovat pražskou ODS,“ uvedl v tiskovém prohlášení Svoboda s tím, že za projevy destruktivních snah pokládá právě Šťastného prohlášení o domnělých Svobodových odstředivých tendencích.

„Musím na tomto místě jednoznačně připomenout, že lidé, kteří jako první podepsali novou koaliční smlouvu, tak učinili na základě absolutní podpory svých oblastních sdružení ODS, ve kterých jsou mimo jiné významnými představiteli ODS. I na základě této skutečnosti nechápu, co bychom já a ostatní členové pohledávali v TOP 09,“ uvedl Svoboda.

"Chtěli koalici s ČSSD bez Svobody"

A nabídl také vlastní interpretaci hektických událostí minulého týdne na pražském magistrátě, kdy na popud Šťastného a bez Svobodova vědomí ODS souhlasila rozejít se s ČSSD a zahájit jednání o koalici s TOP 09. Svoboda ale zase obešel jeho a jemu loajální zastupitele a vyjednal koalici s TOP 09 sám, přičemž obhájil pro sebe post primátora.

„Krajně nestandardní jednání Borise Šťastného a skupiny okolo něj spočívalo především v tom, že se v pondělí narychlo a pod vlivem neověřených informací rozhodli vystoupit z koalice s ČSSD. Jejich plánem bylo následné jednání s TOP 09, které by nakonec ‚nedopadlo‘ a před Vánoci by došlo k obnovení staronové koalice s ČSSD,“ popsal Svoboda.

Podle Svobody a jeho poznatků se měl podle jednoho scénáře ujmout moci nad Prahou Rudolf Blažek (ODS), jenž je spojován s podnikatelem a tzv. kmotrem Tomášem Hrdličkou a který měl významný vliv již na bývalé vedení radnice pod taktovkou Pavla Béma (ODS). Svoboda a jeho osm zastupitelů včetně nynějších radních přitom měli být od vlivu odstřiženi.

Druhý scénář měl počítat se Svobodou v roli primátora, ovšem obklopeného jinými lidmi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám