Hlavní obsah

Nekvalitní potraviny s náhražkami budou, dokud bude zákazník, tvrdí Hašek

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) se s jihomoravským hejtmanem a místopředsedou ČSSD Michalem Haškem neshodl na důvodech toho, proč se na pultech českých obchodů objevují nekvalitní potraviny. Souhlasí spolu naopak v české pozici vůči EU. Politici se střetli v nedělní Partii televize Prima.

Foto: Petr Horník, Právo

Jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD) s ministrem zemědělství Petrem Bendlem (ODS)

Článek

Bendl odmítá, že by se na trhu plošně objevovaly méně kvalitní výrobky než v dalších zemích Evropské unie.

Nedávné průzkumy odhalily například nekvalitní kečupy s množstvím náhražek či rybí prsty, které prakticky neobsahovaly rybí maso. [celá zpráva]

Ačkoliv byly inkriminované výrobky staženy z trhu, ministr se nedomnívá, že by se jednalo o širší problém. Na kvalitu dohlíží potravinářská inspekce a zákazník si navíc může vybrat.

Hašek tvrdí, že řada potravin na trhu sice neporušuje předpisy, ale díky náhražkám má nulovou nutriční hodnotu a do budoucna mohou znamenat pro dlouhodobé konzumenty i zdravotní riziko.

Hejtman vládě vyčetl, že zvýšením DPH donutí část lidí kupovat právě levné nekvalitní potraviny, které se budou objevovat, "dokud bude zákazník".

Hašek i Bendl konstatovali, že mají podobné názory alespoň na podporu českých zemědělců v rámci EU.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám