Hlavní obsah

Vláda chce hnát KSČM před soud i přes posudky expertů

Právo, ada, nig

I přes čtyři expertní analýzy, které nedoporučily vládě se pouštět do tažení proti KSČM, Nečasův kabinet nechce v úsilí o pozastavení činnosti této strany polevit. Ministři ve středu pouze přerušili diskusi na toto téma, neboť do měsíce by měla skupina dalších expertů nominovaných ministerstvy vnitra a spravedlnosti připravit konkrétní návrh správní žaloby.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS) s ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem (TOP 09)

Článek

„Ano, připouštím, že pan ministr vnitra dospěl k názoru, že ani na základě těch posudků by nebylo vhodné ve stavu informací, které jsou k dispozici, podávat správní žalobu. Vláda přesto rozhodla, že bude vypracována,“ uvedl premiér Petr Nečas (ODS). Dodal, že vláda za měsíc definitivně rozhodne, zda žalobu k Nejvyššímu správnímu soudu (NSS) pošle.

Tým odborníků bude vycházet z analýz, které vypracovali advokát Pavel Uhl, odborníci na extremismus Michal Mazal a Miroslav Mareš a znalec pro kriminalistiku Ivo Svoboda. Všichni se shodli, že neohrožuje-li činnost politické strany demokratický systém, práva a svobody občanů, pak není možné její činnost omezovat.

Vláda dnes potlačila malý český vnitrácký úřednický puč.
Jaromír Štětina, senátor za TOP 09

Poznatky o protiústavní činnosti KSČM nemá ani BIS, na kterou se vnitro obrátilo. „Ministerstvo tedy ani za pomoci externích subjektů a zpravodajských složek nezískalo dostatek relevantních materiálů, které by jakýmkoli způsobem odůvodňovaly právní postup vlády vůči KSČM a které by tedy vůbec umožňovaly vypracovat návrh na pozastavení činnosti KSČM,“ napsalo vnitro vládě.

Kdo zasedne v pracovní skupině, která připraví text k NSS? Jak řekl Právu ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS), za jeho úřad to bude náměstek pro legislativu František Korbel. Podle mluvčího vnitra Vladimíra Řepky se dá předpokládat, že vnitro zastoupí Karel Bačkovský z odboru bezpečnostní politiky, který již pracoval na žalobě, na jejímž základě byla rozpuštěna pravicová Dělnická strana. Ostatní členové budou teprve známi.

Senátor za TOP 09 Jaromír Štětina, který předsedal senátní komisi pro posouzení ústavnosti KSČM a výsledky předal vládě, ocenil rozhodnutí vypracovat žalobu i přes odmítavé posudky. „Vláda dnes potlačila malý český vnitrácký úřednický puč. Ti úředníci se snažili tu vládu oklamat a vláda jim na špek neskočila,“ prohlásil v ČT. Subalterní úředníci podle něho nemohou suplovat rozhodnutí NSS. „Vláda má jedinečnou příležitost splnit svou historickou roli a začít dokončovat dekomunizaci země,“ dodal.

Možnosti, že by vládní atak byl úspěšný, se podle místopředsedkyně strany Miloslavy Vostré KSČM neobává, protože, jak tvrdí „pro podání návrhu na pozastavení či zákaz činnosti KSČM neexistuje žádný legitimní důvod“. Vládní úkol dalšímu týmu expertů vnímá jako snahu o dlouhodobější zastrašování voličů KSČM.

Reklama

Výběr článků

Načítám