Hlavní obsah

Končíme, tvrdí školský web za desítky miliónů. Dobeš to popírá

Právo, Marek Přibil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Školský portál za desítky miliónů korun, který ministr školství Josef Dobeš (VV) „uměle“ oživuje v tiskových zprávách, opravdu končí. Alespoň to tvrdí pracovníci webu s tím, že byl zastaven příjem nových článků. Tým portálu odchází, ale ministr si stojí na svém: podle něj nic nekončí.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr školství Josef Dobeš (VV)

Článek

Jako první o konci metodického webu informoval vzdělávací spolek EDUin. Dobeš se už minulý týden ohradil proti článku Práva, že měl být školský portál RVP za 80 miliónů korun zrušen. Nyní ale vše nasvědčuje tomu, že metodický web přestane fungovat, byť ministerstvo hovoří jinak.

„Přísun zastaven není, příspěvky lze na portál rvp.cz zasílat i nadále,“ řekla Právu mluvčí školství Kateřina Savičová.

Její slova jsou nicméně v rozporu se sdělením portálu, které se na stránkách RVP v pondělí objevilo: „V uplynulých dnech došlo postupně k uzavření obsahových modulů pro příjem nových materiálů. Projekt Metodika II, v jehož rámci portál vznikl, končí. Za dobu jeho realizace se podařilo společnými silami Metodický portál proměnit v místo plné života a horečných aktivit stovek uživatelů, kteří se na portálu setkávali, diskutovali, přispívali svými nápady a podněty, vzájemně se jeden od druhého učili.“

Pracovníci odejdou do konce roku

„Společně s vámi se nám podařilo vybudovat ojedinělý a užitečný nástroj, který ovlivňuje práci mnoha učitelů. Bez vaší spolupráce by se těžko podařilo v průběhu projektu zajistit více než 1700 článků. Všem uživatelům, návštěvníkům a příznivcům Metodického portálu proto srdečně děkujeme!“ uvádějí dále pracovníci portálu, financovaného z eurofondů.

Podle svého vyjádření ukončí činnost k 31. prosinci. Nyní je na ministerstvu připravován návrh na řešení provozu některých částí alespoň v udržovacím režimu v roce 2012, stojí dále na webu.

Ministr: Je to lež, RVP v žádném případě neruším

Dobeš ale tvrdí, že portál RVP v žádném případě neruší. „Jde o jednoznačnou lež, která se objevila v médiích. Portál je tady ve prospěch učitelů a škol, je potřeba ho zachovat,“ dušuje se ministr.

Postupně bylo do vybudování tohoto webu investováno zhruba 80 miliónů korun, uvedl spolek EDUin s tím, že Česká školní inspekce současně vyhlásila „výběrové řízení v hodnotě zhruba 300 miliónů korun na nový portál, který má sloužit k ověřování výsledků vzdělávání. V tuto chvíli tedy především k zavedení plošných testů po 5. a 9. ročníku základní školy“.

Savičová ale řekla: „Žádný nový portál nebude. Konkretizovaný rozpočet na příští rok se projednává, ale v každém případě se bude jednat o zlomkové částky prostředků, které byly dosud vynaloženy.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám