Hlavní obsah

Vláda by měla šetřit na nemocnicích i lécích, radí OECD

Novinky,
Praha

Vláda v sobotu zveřejnila seznam doporučení, která získala od Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Její generální tajemník Ángel Gurría v pátek navštívil Prahu. Uvedl, že vláda premiéra Petra Nečase míří ve svých reformách správným směrem, ale ještě jí hodně zbývá vykonat. V doporučeních je uvedeno, že by se měla snížit nadbytečná kapacita nemocnic a méně utrácet za léky.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Generální tajemník OECD Ángel Gurría

Článek

Podle OECD by velkých úspor šlo dosáhnout ve zdravotnictví, kdyby „se snížily nadbytečné kapacity zejména v nemocnicích“ a kdyby se lékařská dokumentace vedla digitálně.

V oblasti předepisování léků by se dosáhlo podle OECD úspor využitím generik, tedy léků se stejnou látkou jako původně vyvinutá léčiva.

OECD také doporučila urychlené přijetí novely zákona o veřejných zakázkách, aby byly transparentnější. Spolu s centralizací státních nákupů a zavedením protikorupční strategie by se též mohly zvýšit úspory.

Jinak OECD situaci v ČR většinou chválila. Na pracovním trhu se podle ní zvýšila flexibilita po zavedení nového zákoníku práce. Napomohlo k tomu i to, že se od zdanění práce přechází ke zdanění spotřeby. Kladně je hodnocena i spolupráce vlády s Národní ekonomickou radou vlády (NERV).

Kladně je hodnocena i vládní Strategie konkurenceschopnosti, která čerpá z předchozích doporučené OECD. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám