Hlavní obsah

Vztahy mezi námi byly vážně narušeny, postěžoval si ministr vnitra na šéfa policie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Postoj ke zprávě komise plukovníka Oldřicha Tomáška o reformě policie narušil vztahy mezi ministrem vnitra Janem Kubicem a policejním šéfem Petrem Lessym. V neděli to v televizi Prima prohlásil ministr. Lessy se podle něj staví k reformě policie nekonstruktivně.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr vnitra Jan Kubice

Článek

„Byly vážným způsobem narušeny vztahy mezi námi dvěma. Nejsem spokojen s nekonstruktivním přístupem (policejního ředitele Lessyho),“ prohlásil Kubice. Úspory v policii jsou podle něj zoufale potřebné. Upozornil, že v rozpočtu pro příští rok chybí oproti předchozím obdobím miliardy, přičemž v letech 2013 a 2014 bude stav ještě horší.

Lessy podle něj argumentuje proti doporučením nefér prostředky, když se brání poukazem na konkrétní návrhy, které padly dávno při prvním setkání s ministrem k tomuto tématu, a dnes nejsou relevantní.

Komise navrhla propouštět v kancelářích

Skupina vedená bývalým policejním prezidentem a současným ředitelem karlovarských policistů Oldřichem Tomáškem mimo jiné navrhla, aby v rámci policie svléklo více než 1000 lidí z kanceláří uniformu a přešlo do civilu, případně do přímého výkonu v terénu, což by mělo ušetřit stovky miliónů korun. Komise také navrhla zrušení stovek policejních míst bez náhrady.

Lessy tyto plány v dopise ministrovi napadl jako populistické, nereálné a ohrožující výkon služby. Zmínil přitom, že místo slibované necelé miliardy by se reálné úspory počítaly jen v řádu desítek miliónů.

Kubice uvedl, že doufá v dohodu s policejním prezidentem. Na dotaz, zda je podle něj Lessy mužem na správném místě, odpověděl, že takto daleko v úvahách ještě nezašel.

Stínový ministr Lessyho chápe

Kubicův oponent v debatě na Primě, stínový ministr Jeroným Tejc (ČSSD) se Lessyho zastal. „Pokud bych dostal zprávu komise s komentářem ministrova náměstka, že to je správný směr, měl bych výhrady,“ řekl. Upozornil, že je sporné, zda jsou opatření k dobré k úspoře, která bude jen zlomková, anebo poslouží k přestavění struktur. Komise v rámci úsporných snah kromě zrušení nebo zcivilnění stovek policejních pozic navrhla také sloučení elitních celostátních útvarů. Ani s tím vedení policie nesouhlasí.

„Policejní prezident je v těžké situaci, hrozí destabilizace policie. Takže tu opatrnost policejního prezidenta chápu,“ prohlásil Tejc.

Reklama

Výběr článků

Načítám