Hlavní obsah

Němečtí rytíři budou mít šanci získat zpět majetek v Česku

– Praha
Právo, Oldřich Danda

Pandořinou skříňkou, z níž se může vyhrnout spousta nečekaných problémů, se může stát zákon o vyrovnání státu s církvemi. Pokud by norma prošla ve znění, které ministerstvo kultury zveřejnilo, mohli by na jejím základě žádat o vrácení majetku například rytíři Německého řádu.

Foto: Berger Jiří, ČTK

Bruntálský zámek připadl jako konfiskát Řádu německých rytířů po bělohorské porážce.

Článek

Ministerstvo kultury, které zákon připravuje na jednání vlády, totiž akceptovalo připomínky ministerstva vnitra. To požaduje, aby zákon pamatoval i na situace, kdy se církve před rokem 1948 soudily s čs. státem o majetek zabraným nacisty nebo národní čs. správou, a v důsledku politických změn od 25. února 1948 nebylo opětovné vydání již dokončeno.

„Domníváme se, že i takovýto majetek by měl být vydán církvím a náboženským společnostem, resp. návrh by se měl i s těmito případy nějak vyrovnat, např. možným dokončením soudních nebo správních řízení,“ napsalo ministerstvo vnitra.

Ministerstvo kultury připomínku akceptovalo, i když v zákonu je napsáno, že může dojít pouze k vrácení majetku zabaveného mezi 25. únorem 1948 a 1. lednem 1990.

Je to průlom, který přirozeně bude svědčit pro právní nejistotu a může se vztahovat i na šlechtické rody.
expert na ústavní právo Václav Pavlíček

Úředníci ministerstva kultury připomínku kolegů z vnitra předělali na paragraf, který říká, že stát vydá zabavený majetek církvím, které utrpěly újmu důsledkem „odepření nebo neposkytnutí ochrany vlastnického práva nebo odmítnutí ukončení procesu rozhodování o majetkových nárocích před soudem nebo jiným orgánem veřejné moci“.

Ve hře je obrovský majetek

Takový paragraf přesně kopíruje historii Řádu německých rytířů, jehož pokračovatelem je Německý řád. Ten přišel o majetky už před druhou světovou válkou, kdy mu jej zabavili nacisté a řád rozpustili. Po válce majetek zabral čs. stát. Řád se ale začal o majetek soudit.

V roce 1948 tehdejší Nejvyšší správní soud zrušil rozhodnutí, jimiž se majetek řádu převáděl do rukou státu, jako nezákonná a neodůvodněná. Verdikt však nebyl kvůli nástupu komunistů nikdy řádu ani úřadům doručen.

Řád se dlouhodobě se státem pře o obrovský majetek na severu Moravy – o hrady Bouzov, Sovinec, zámek Bruntál, lázně Karlova Studánka a 20 tisíc hektarů lesů.

Podle experta na ústavní právo Václava Pavlíčka je nový paragraf ministerstva kultury v zákoně přihrávka Německému řádu. „Je to průlom, který přirozeně bude svědčit pro právní nejistotu a může se vztahovat i na šlechtické rody. Nepochybně by to byl i průlom do Benešových dekretů,“ řekl v pondělí Právu Pavlíček.

Připomněl, že proti takovým právním úpravám mluví jedno z prvních rozhodnutí českého Ústavního soudu z doby, kdy ho vedl Zdeněk Kessler. „To říká, že není možné prolamovat vztahy, které byly upraveny po válce,“ podotkl Pavlíček.

Také podle advokáta Roberta Pelikána návrh ustanovení jasně prolamuje v zákoně dané rozhodné období a zvyšuje šance německých rytířů. Neobává se, že budou prolomeny Benešovy dekrety, protože jde o politické rozhodnutí, koho odškodnit.

„Pokud se rozhodne, že církve ano a šlechtici ne, tak jsou to zcela oddělné otázky, a já se nedomnívám, že by někdo mohl dosáhnout vrácení majetku s argumentem, proč jedni ano a druzí ne,“ řekl Právu Pelikán.

Podle poslance ODS Marka Bendy, který byl členem koaliční komise k církevním restitucím, otázku, že by mohl být vrácen majetek, který byl po válce předmětem sporů, neprojednávali.

„Ale z logiky poválečného vývoje mi to připadá spravedlivé, protože by tak mohl být vrácen majetek židovským obcím, kterým ho vzal nacismus a komunistický režim to jen potvrdil.“ řekl Právu Benda. Připomněl, že stát už dřív část židovského majetku vrátil speciálním zákonem.

Dveřmi ven, oknem zpět

Paradoxní na celé situaci je, že v zákonu byl paragraf, který umožňoval německým rytířům majetek žádat, už před připomínkovým řízením. Ale po ostré výtce ministra zemědělství Petra Bendla (ODS) a šéfa Asociace krajů Michala Haška (ČSSD) ho ministerstvo kultury, které vede Jiří Besser (TOP 09 a Starostové), vyškrtlo.

Bendlův úřad doslova varoval: „Návrh znamená, že by měl být vydáván církevním subjektům i majetek, který byl zabrán státem před rozhodným obdobím, typicky např. majetek bývalého Řádu německých rytířů (jde o cca 20 000 ha lesů), který přešel do vlastnictví státu jako konfiskát majetku Německé říše, a který jako takový není zahrnut v seznamech Lesů ČR, na které se odvolává zvláštní část důvodové zprávy.“

Návrh na církevní restituce počítá s tím, že stát církvím vrátí 56 procent zabavených budov, pozemků a lesů a 59 miliard korun jim bude splácet po příštích třicet let. Ministerstvo zemědělství tvrdí, že pokud by stát musel vydat i majetek bývalého Řádu německých rytířů, musel by se seznam vydávaného majetku značně rozšířit.

Anketa

Měl by stát vracet zabavený majetek?
Ano
47,8 %
Ne
52,2 %
Celkem hlasovalo 22713 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám