Hlavní obsah

Firma kvůli výskytu vedlejších účinků stáhla v ČR vakcínu proti chřipce

Novinky, gin

Farmaceutická společnost Baxter AG Rakousko z preventivních důvodů stáhla několik šarží vakcíny proti chřipce Preflucel. V Česku byla hlášena více než desítka případů, kdy lidé na ni měli alergickou reakci nebo se u nich objevily nežádoucí vedlejší účinky podobné chřipce.

Článek

„Ve většině případů jde o nezávažné nežádoucí účinky popsané v příbalové informaci,“ uvedla vedoucí oddělení závad v jakosti Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Apolena Jonášová.

Uživatelé měli buď alergické reakce, pokud jsou citliví, či tzv. flu like syndrom, tedy stav podobný chřipce, jenž se projevuje únavou, teplotou až horečkou, bolestmi svalů a kloubů.

Podle SÚKL, který o stažení vakcíny informoval na svých stránkách na konci října, nejsou překvapující vedlejší účinky jako takové, ale počet jejich hlášení v tak krátké době. Důvod zvýšeného výskytu nežádoucích účinků zatím není znám a je předmětem šetření SÚKL a farmaceutické firmy. Problém se objevil u jedné šarže, ale další dvě jsou rovněž stahovány.

Preflucel je nabízen jako inovativní vakcína vyráběná v ČR s tím, že má být prevencí i proti mírně zmutovaným virům chřipky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám