Hlavní obsah

Lidé v ČR si mohou zjistit stav ovzduší přes mobil

Právo, Denisa Telaříková
Ostrava

Nová aplikace do mobilního telefonu lidem dá informaci, jak čistý vzduch právě dýchají. Nazývá se SmogAlarm a v pondělí jej zprovoznila ostravská obecně prospěšná společnost Čisté nebe. Zájemci si ji mohou stáhnout zdarma z webových stránek společnosti www.cistenebe.cz, pokud mají takzvaný chytrý telefon, tedy mobil s operačním systémem Android (verze 1.6 a vyšší).

Článek

Novinka funguje v rámci celé České republiky, právě pro Moravskoslezský kraj je však velmi důležitá. Právě zde totiž je jedno z nejznečištěnějších ovzduší v celé zemi, ba i v Evropě. I nyní se zdejší obyvatelé potýkají se smogem, a to už týden.

V pondělí odpoledne byla nejhorší situace na Ostravsku a Karvinsku. V Ostravě-Přívoze byl denní limit pro polétavý prach, který je 50 mikrogramů na metr krychlový, překročen až trojnásobně. K trojnásobku se překročené hodnoty blížily i v Bohumíně. Navíc zlepšení se podle meteorologů nedá hned tak očekávat.

„Měli jsme pocit, že lidem v Česku, ale hlavně na Ostravsku, stále schází jednoduchý a snadno dostupný nástroj k tomu, aby zjistili, jaký je vlastně aktuální stav ovzduší. Často jsme slýchali argument, že lidé nevědí, že je právě smog, a proto nemohou podle toho upravit své chování. Třeba nevětrat, nevycházet ven a další věci. Proto jsme se jako nezisková organizace zabývající se ovzduším na Ostravsku rozhodli tento nástroj lidem zdarma poskytnout,“ sdělil za Čisté nebe Jan Kozina.

Všechny měřící stanice k dispozici

„Na této nové aplikaci pro chytré mobilní telefony jsme pracovali zhruba tři měsíce. Aktuální přesná data nám poskytl Český hydrometeorologický ústav ze všech svých měřicích stanic. Snažili jsme se vše zjednodušit, aby i laik poznal, jaká je v místě jeho pobytu, kvalita ovzduší. Zachovali jsme však barvy i stupnice ČHMÚ,“ sdělila předsedkyně Čistého nebe Markéta Ubíková. Právě její manžel, vývojář Stanislav Ubík, aplikaci stvořil. „Věděl jsem, že dělám na dobré věci a to mi stačilo,“ konstatoval Ubík.

SmogAlarm lidem ukáže nejen koncentrace polétavého prachu PM 10, ale také oxidu siřičitého či oxidu uhelnatého. Záleží však také na tom, jaké částice se na dané měřicí stanici zaznamenávají. Lidé si mohou najít jakoukoliv stanici v rámci ČR, nebo si najít tu, která je nejblíže místa, kde se právě nacházejí.

Podle ostravského meteorologa Libora Černikovského, který se představení nové aplikace také zúčastnil, ČHMÚ tuto iniciativu velmi vítá. „Může to pomoci dostat informace co nejrychleji k lidem. Mobilní telefon vlastní většina z nás. ČHMÚ nemůže informace o stavu ovzduší dostat do všech zdrojů. Na to ani nemáme peníze,“ vysvětlil Černikovský.

Nezisková ostravská společnost Čisté nebe vznikla v loňském roce. Chce zlepšit životní prostředí zejména na severu Moravy a ve Slezsku tím, že zapojí do problematiky obyvatele regionu. Například ve čtvrtek 10. listopadu pořádá v 17 hodin v centru Ostravy na Masarykově náměstí Flashmob za čisté ovzduší na Ostravsku. Jde o bleskovou zábavnou akci s rouškami na obličejích, která má upozornit na nečinnost politiků konat v této problematice.

Reklama

Výběr článků

Načítám