Hlavní obsah

Nestrašte národ, odmítl Heger slova o totální destrukci zdravotnictví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chaos s přejmenováváním, přeregistrací lékařů a definováním ekonomicky dostupné péče jsou podle poslance a středočeského hejtmana za ČSSD Davida Ratha kroky vlády, které povedou k totální destrukci zdravotní péče. Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) tuto argumentaci považuje za příliš dramatickou a upozorňuje, že tato debata zaznívá až teď. „Nestrašte národ,“ žádal Ratha Heger v nedělním diskusním pořadu na TV Prima.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) a jeho stínový ministr David Rath (ČSSD).

Článek

„O reformním balíku se s námi vláda odmítá bavit,“ uvedl poslanec a středočeský hejtman za ČSSD David Rath, který upozorňuje, že zákony mají zásadní význam i pro budoucnost. Zároveň ovšem nelogicky podotkl, že neví, proč se to označuje jako reformní zákon.

„Pan hejtman, tak jak on to umí, ty věci trošku dramatizuje,“ poznamenal ministr zdravotnictví Leoš Heger.

Rath za jednu z největších „hloupostí“ v připravovaných změnách ve zdravotnictví označil například povinnost pro všechny lékaře přeregistrovat se. „Takovouhle buzeraci, obludnou, nedemokratickou, totalitní, bych jako ministr nepřipustil,“ prohlásil Rath.

„Ta 'strašná' povinnost obsahuje jen žádost o uznání stávající registrace,“ uvedl Heger s tím, že na krajích tyto registrace zastarávají a kraje o tuto inventuru žádají. Rath však upozornil, že lékaři jsou registrováni v lékařské komoře, zvlášť u pojišťoven a pak u krajů a ministerstvo teď vytváří čtvrtý registr. Podle Ratha je to zbytečné vyhazování peněz.

Heger však vysvětluje, že v registracích je nepořádek a někdo registrován je a někdo není. Proto snaha o jednotný registr. Rath však v této souvislosti obvinil vládu, že chce dostat ze systému některé lékaře. Někteří lékaři pracují totiž hlavně na malých městech v některých oborech bez atestace, protože v těch oborech působili ještě před tím, než atestace byly pro tyto obory vytvořeny. Heger to však odmítl, protože takové atestace byly uznány.

Jako poslední Rath vypíchl třídění zdravotní péče – závádění standardní a nadstandardní péče. „Zavádění kategorizace zdravotní péče na lacinou a tu ekonomicky náročnější, která bude přístupná jen těm, kteří na to mají, je do budoucna nebezpečné,“ prohlásil Rath. Podle něj je to chybná dikce zákona, která může ohrozit základní potřebnou péči. Heger tuto vizi odmítl s tím, že Rath v této souvislosti nezmínil léčení s pomocí křenových placek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám