Hlavní obsah

Kovové zátarasy obklopily parlament. Styďte se, bojíte se lidí, křičí ČSSD

Praha

Ulice ke Sněmovně v neděli přehradily policejní kovové zátarasy. Cílem bylo, jak naznačil poslanec ČSSD Stanislav Křeček, zabránit demonstrantům z iniciativy ProAlt v protestech proti přijetí zákonů zdravotnické, sociální a důchodové reformy přímo před Sněmovnou. Demonstrace jsou ze zákona do 100 metrů od sídla Parlamentu zakázány. Ještě během dopoledne byly zátarasy odstraněny.

Foto: Petr Horník, Právo

Stanislav Křeček (ČSSD)

Článek

„Není možné, aby se tady vytvářely takové příkopy mezi námi a veřejností,“ prohlásil předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Obvinil vládní koalici, že proti lidem nasazuje nejen nespravedlivé reformy, ale policii i zátarasy. Dal to do souvislosti s událostmi listopadu 1989.

Vítězslavu Jandákovi (ČSSD) prý jeden z policistů řekl, že zábrany byly rozmístěny „na příkaz předsedkyně Sněmovny“. Miroslava Němcová (ODS) na to řekla, že nemá žádnou kompetenci přikazovat policii, co má nebo nemá konat. „Jediné, co musím hlídat, je to, aby byl zajištěn normální provoz kolem budov Sněmovny,“ dodala s tím, že opatření nařídila ochranná služba Policie ČR.

Boris Šťastný (ODS) jejich přímou souvislost s demonstranty zpochybnil. Podle něj ochranná služba Policie ČR ale má důvod, proč se rozhodla posílit bezpečnostní opatření. ČSSD by podle něj měla žádat vysvětlení od policejního prezidenta, nemůže čekat veřejné zdůvodnění.

Josef Novotný (VV) dal demonstranty, jichž podle něj ráno bylo před zábranami pět, do přímé spojitosti s ČSSD. "Drží stejné transparenty jako mají tady poslanci ve Sněmovně, které vytiskla stejná tiskárna," upozornil Novotný.

Michal Hašek (ČSSD) označil Novotného slova za „ranní agenturní svodku ABL“, tedy bezpečnostní agentury, která patřila předsedovi poslanců VV Vítu Bártovi. Podle Haška by byly policisté užitečnější třeba na Šluknovsku. Svůj výstup uzavřel výkřikem: "Styďte se!"

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám