Hlavní obsah

Další Promopro: Vondra přes odpor svých právníků zadal drahý audit bez soutěže

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo obrany vedené Alexandrem Vondrou (ODS) čelí podezření z porušení zákona při zadávání desetimiliónové zakázky na hloubkovou kontrolu hospodaření státního podniku Letecké opravny Malešice (LOM), zabývajícího se opravami vrtulníků.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr obrany Alexandr Vondra (ODS)

Článek

Auditorskou firmu totiž úřad vybral letos v červnu se souhlasem ministra bez veřejné soutěže, přímo v rámci tzv. jednacího řízení bez uveřejnění. Takovou možnost ovšem zákon připouští jen v případech krajní naléhavosti, primárně při živelních pohromách nebo jiných neočekávatelných událostech.

Podle dokumentů, které má Právo k dispozici, přitom ministerstvo smlouvu s vybranou společností KPMG podepsalo i přes varování svých právníků, že je vedením prosazovaná strategie při vybírání auditora v rozporu se zákonem. Předpokládaná cena se měla pohybovat kolem deseti miliónů korun, pětkrát více než je dvoumiliónová povinná hranice pro vyhlášení soutěže.

„Vámi navrhovaný postup je z hlediska zákona nepřijatelný a pokládám za svou povinnost vás na to upozornit. S přihlédnutím k tomu, že se jedná o nadlimitní veřejnou zakázku, mohl by být zadavatel potrestán značnou pokutou či zrušením zadávacího řízení,“ napsal počátkem června svým nadřízeným právník Marek Šrámek z akvizičního oddělení ministerstva.

Jestliže někdo uzavírá takto špatně smlouvy bez výběrového řízení, tak si to nemůžeme nechat líbit.
Vojtěch Filip, předseda KSČM

Přes jeho stůl přitom musely projít všechny podobné zakázky úřadu a právě výběr auditora státního podniku tento úředník posvětit odmítl.

„Stojím si za tím, jsem i teď přesvědčen, že postup byl v rozporu se zákonem,“ řekl Právu v pátek Šrámek, který mezitím z ministerstva odešel a pracuje nyní v soukromém sektoru.

Okolnostmi zadání lukrativní zakázky na hloubkovou kontrolu podniku, jehož je ministerstvo zřizovatelem, se už podle informací Práva zabývá policie. Právu to v pátek potvrdil mluvčí ministerstva Jan Pejšek.

Vondra: Museli jsme zabránit škodám

Z dokumentů, které se Právu podařilo získat, přitom vyplývá, že generální sekretář ministerstva Jan Vylita předem omezil výběr případných kontrolorů jen na tzv. velkou auditorskou čtyřku, tedy kromě KPMG i společnosti Ernst and Young, Deloitte a PricewaterhouseCoopers, zároveň ale dvě posledně jmenované firmy hned navrhl vyloučit kvůli údajnému konfliktu zájmů.

Z nabídek zbývajících dvou společností pak byla jako výhodnější vyhodnocena ta od KPMG.

„Jako sporné vidím i vámi navrhované oslovení dvou subjektů – to pro krajní naléhavost příliš nesvědčí – krajně naléhavý případ totiž ze své povahy časově nepřipouští ani hodnocení dvou nabídek,“ poznamenal k tomu ve svém přípise před půlrokem Šrámek.

Ministerstvo svůj postup hají s tím, že situace byla naléhavá kvůli finančním potížím státního podniku. „Museli jsme jednat rychle, abychom zabránili dalšímu růstu zadlužování v řádu stovek miliónů korun,“ uvedl k tomu ministr Vondra. Podle něj hrozilo, že podnik už nebude mít za několik měsíců žádnou finanční hotovost.

Způsob zadání zakázky chce každopádně na nejbližším sněmovním kontrolním výboru otevřít šéf KSČM Vojtěch Filip. „Právníky ministerstva bylo jasně řečeno, že to není možné udělat bez výběrového řízení. Chceme vysvětlit, jestli to byl úmyslný trestný čin nebo hloupost,“ řekl k tomu Právu Filip s tím, že uzavřená smlouva s auditorskou společností má navíc i tu vadu, že neobsahuje konečnou cenu.

Desetimiliónová částka je přitom zmíněna v interním referátníku, který má Právo k dispozici a v rámci kterého Vondra postup svých podřízených posvětil podpisem.

„To znamená, že ministr jakoby přímo nařídil těch deset miliónů. To už mi připadá, že jsme v jiném světě. Je to velmi podobné jako kauza Promopro,“ uvedl Filip s odkazem na předraženou zakázku za půl miliardy korun v době českého předsednictví EU, za kterou Vondra coby tehdejší vicepremiér pro evropské záležitosti zodpovídal.

„Jestliže někdo uzavírá takto špatně smlouvy bez výběrového řízení, přestože na to byl upozorněn ministerskými právníky, tak si to nemůžeme nechat líbit. Pan ministr Vondra se bude muset přijít zpovídat na kontrolní výbor, a to osobně,“ poznamenal k tomu Filip.

V LOM už padají hlavy

Na základě prvních výsledků auditu v LOM už ministerstvo mezitím podalo trestní oznámení na neznámého pachatele, podle kontrolorů se totiž ve státním podniku špatně hospodařilo. Kvůli auditu už tento týden začaly v opravárenském podniku padat hlavy. [celá zpráva]

Generální ředitel LOM Jindřich Ploch odvolal dva členy vrcholového managementu podniku – ředitele úseku pro obchod a logistiku Zdeňka Motyčku a ředitele úseku pro správu a personalistiku Petra Malého. Sám však odstoupit nehodlá.

„Výsledky auditu, na jejichž základě podalo ministerstvo trestní oznámení a došlo k personálním změnám ve vedení LOM, potvrdily správnost jeho rychlého zadání“, sdělil v pátek Právu Vondra.

Opravny dlouhodobě trápí nedostatek zakázek a v současné době proto s nadějí vyhlížejí příjezd ruského prezidenta Dmitrije Medvěděva. Během jeho prosincové návštěvy Česka by se totiž měla podepsat smlouva, která by opravárenskému podniku umožnila modernizovat sovětské vrtulníky řady Mi i jiným zemím NATO.

Reklama

Výběr článků

Načítám