Hlavní obsah

Důchodová i daňová reforma se možná odloží, připustil Nečas

Právo, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Důchodová i daňová reforma by nakonec nemusela být spuštěna už na začátku roku 2013, ale o rok později. Plány koalice totiž začínají nahlodávat pochybnosti o tom, zda to je vůbec možné.

Článek

Odložení startu těchto reforem ve čtvrtek nevyloučil ani premiér Petr Nečas (ODS). Popřel ale, že by případné odložení bylo nějakým politickým ústupkem koalice.

„Úvaha o roce 2014 je motivována nikoli politicky, ale čistě legislativně technicky,“ prohlásil Nečas. Podle něj běží o to, že se kvůli projednávání nového občanského zákoníku ukazuje možnost spuštění jednotného inkasního místa až na začátku roku 2014.

Všechny zmíněné zákony s sebou totiž úzce souvisí, a proto je nutné zvážit, zda mají začít platit postupně nebo všechny najednou.

„Já osobně se zatím nekloním k tomu, že je nutné to posunout na 1. 1. 2014,“ uvedl Nečas.

Odložení připustil také Kalousek

Také ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) ve čtvrtek  uvedl, že debata o spuštění účinnosti daňové reformy od začátku roku 2014 se intenzívně vede, přičemž zatím není v poměru deset ku nule. Podle něj je možné spuštění jak na začátku roku 2013, tak 2014.

„Obě varianty mají své výhody a nevýhody,“ uvedl ministr financí. Sám by se přikláněl k roku 2014. „Pro mě jako pro člověka, který odpovídá za dobrou přípravu správce daně, je samozřejmě výhodnější datum 2014,“ prohlásil s tím, že na přípravu jednotného inkasního místa, které úzce s daňovou reformou souvisí, bude více času a tudíž bude daleko větší jistota. „Ale když spouštíte nový systém, nemáte jistotu nikdy, takže nejsem v tom názoru nijak zaseklý,“ řekl Kalousek.

Šéf státní kasy nicméně poznamenal, že případný pozdější start reformy nic nemění na vůli a úsilí koalice prosadit jak nový občanský zákoník, tak zákon o jednotném inkasním místě.

Nečas i Kalousek jednoznačně odmítají, aby se důchodová reforma spustila až na začátku roku 2015.

Právě s tímto termínem přišla ve čtvrtek soc. dem. „ČSSD navrhla vládní koalici, aby v rámci tzv. důchodové reformy odložila možný vznik druhého pilíře na rok 2015,“ uvedl její šéf Bohuslav Sobotka. Pokud by na to koalice přistoupila, soc. dem. by to podle něj umožnilo opustit sněmovní obstrukce. [celá zpráva]

ČSSD již vzhlíží k volbách v roce 2014

Soc. dem. i nadále nesouhlasí s důchodovou reformou, nicméně případné odložení zavedení jejího druhého pilíře na rok 2015 by umožnilo občanům vyjádřit se k tomu ve volbách v roce 2014. „V takovém případě by ČSSD šla do parlamentních voleb se závazkem druhý pilíř zcela zrušit,“ prohlásil Sobotka.

Odložení by podle něj navíc také pomohlo ke stabilizaci veřejných rozpočtů v době očekávaného zpomalení domácí a evropské ekonomiky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám