Hlavní obsah

Poradce Klaus mladší se vzepřel Dobešovi

Právo, map

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministru školství Josefu Dobešovi (VV) se vzepřel poradce. Václav Klaus mladší, člen výboru Asociace aktivních škol, totiž médiím rozeslal prohlášení, že asociace drtivou většinou odmítla Dobešův model financování regionálního školství.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Václav Klaus mladší

Článek

„Asociace odmítá znepřehlednění financování škol pomocí takzvaných plateb na třídu nebo jiných metod. Požaduje jasné transparentní financování – 1 žák stejného věku pobírá napříč republikou naprosto stejný normativ bez ohledu na typ školy,“ uvádí ve stanovisku Klaus.

Nejvíce peněz mají přitom v budoucnu podle Dobeše dostat školy, kterým se podaří naplnit třídy „ideálním počtem žáků“. To má být 26 dětí. Vyšší počet by se školám už nevyplatil, protože by dostaly dotaci jen na zmíněných 26 žáků. Stát by tedy neplatil normativně na žáka, jak tomu bylo dosud.

„Do modelu financování vstupuje nový parametr. A to je optimální naplněnost třídy,“ potvrdil Právu Dobešův náměstek Ladislav Němec. Chystaná koncepce by měla platit od roku 2013.

Dále Klaus požaduje zrušení „veškerých anomálií: příspěvky na 1. ročníky, na kvalifikované a začínající pedagogy“. Těm Dobeš přitom zvýšil mzdu na 20 tisíc korun.

Asociace, ve které ředitel gymnázia Klaus působí, navrhuje i revoluční novinku pro studenty pedagogických fakult – roční školní praxi v prvním ročníku studia. Ze studentů by se stali asistenti učitelů v ZŠ, vedli by volnočasové aktivity, suplovali.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám